Kriptopénz alapozó 6./10: Ki vett már bitcoint és miért? Pl. Tesla

Dátum

Megosztás

Az elmúlt hetek során ismét a csapból is a bitcoin folyik, nem véletlenül. Szédületes árfolyamemelkedésen ment keresztül az utóbbi időben a kriptopénz, éppen ezért sorozatunk mai részében bemutatjuk, hogy pontosan ki és feltehetőleg miért vett már a kriptopénzből.

Tesla

A lista első, és természetesen legfontosabb szereplője a Tesla. Nem véletlenül, hiszen a világ vezető elektromos autó gyártójának megjelenése óriási hír volt a piacon néhány héttel ezelőtt, ha nem is változtatott meg örökre mindent, de határozottan nyomot hagyott a területen.

Ezt követően ha bárki bármiféle negatív kritikával illeti a bitcoint, akkor bátran mondhatjuk, hogy a világ leggazdagabb embere nem tévedhet, ha ő úgy látta, hogy ez jó ötlet, akkor minden bizonnyal valóban az. Hogy ez így van-e, valóban tévedhetetlen-e a világ aktuális leggazdagabbja, azt mindenki ítélje meg maga.

Az mindenesetre biztos, hogy bár a kriptopénz piacnak ez óriási dolog, a Tesla életében azonban már nem olyan jelentőségteljes, hiszen a másfél milliárd dolláros vásárlás csupán töredéke a teljes készpénz állományuknak.

Vásárolt mennyiség: 48 000 BTC

Vásárlás legvalószínűbb oka: a nyilvánvaló nyereségtermelésen túl Elon Musk jó eséllyel segíteni akarta a területet, azzal, hogy mellé állt. Valóban sokat tett a megítéléséért, azért, hogy jobb színben tűnjön fel a világ szemében.

MicroStrategy

Bár itthon kevésbé ismert, az USA-ban fontos szereplőről van szó a szoftverpiacon. Üzleti szoftvereket fejlesztenek, nemrég pedig a bitcoin legfontosabb szószólójává vált a cég Michael Saylor CEO-n keresztül. Toronymagasan vezetik a bitcoin vásárlók listáját, ráadásul cégvezetőknek szervezett konferenciáikkal sokat tesznek azért, hogy még több tőke érkezzen a piacra.

Több részletben vásároltak, ráadásul az utóbbi időben már hitelfelvételből finanszírozzák az újabb és újabb vásárlásaikat, ez is jól szemlélteti, hogy mennyire hisznek a kriptopénzben.

Vásárolt mennyiség: 90 859 BTC

Vásárlás legvalószínűbb oka: nyereségtermelés, az innováció iránti elkötelezettség, ezen keresztül brandépítés.

Galaxy Digital Holdings

Ezt a kriptopénzekre specializálódott befektetési társaságot egy veterán befektető szereplő, Michal Novogratz hívta életre. A korábbi katonából lett hedge fund menedzser elkötelezett híve a kriptopénzeknek, nem véletlenül szenteli már minden idejét ennek a piacnak. Hosszú évek óta vannak jelen a piacon, fontos szereplőről van szó, hiszen kevés olyan mainstream befektető van, aki teljes egészében átnyergel erre a piacra.

Vásárolt mennyiség: 16 402 BTC

Vásárlás lehetséges oka: nyereségtermelés, a piac iránti elkötelezettség.

Square Inc.

Bár a Twitter itthon sosem lett annyira népszerű, mint a Facebook, mégis jól ismerjük. A közösségi média óriás első embere Jack Dorsey, aki nem mellesleg fizetési szolgáltatásokkal is foglalkozik, ő vezeti a Square névre keresztelt platformot is. Nemrég ők is vettek bitcoint, méghozzá nem is keveset, ráadásul további vásárlásaikról is folyamatosan érkeznek pletykák.

Vásárolt mennyiség: 8027 BTC

Vásárlás lehetséges oka: nyereségtermelés, a fizetési szolgáltatások jövőjének megalapozása.

Gene Simmons

Ezzel átugrunk a celebek világába, a KISS világhírű énekese több különböző kriptopénzt is vásárolt már, a bitcoin mellett többek között cardanot is. A vásárlás lehetséges oka a nyereségtermelés.

Mike Tyson

A korábbi nehézsúlyú bokszoló remek ütemérzékkel, 2015-ben vásárolt bitcoint, ezzel óriási nyereséget elérve. Azóta egy kriptopénz ATM üzemeltető céggel is dolgozott együtt, a promóciót segítette.

Mark Cuban

Az amerikai Shark Tank befektetési műsor sztárja mintegy 4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, ám nemrég kiderült, hogy egészen elenyésző mennyiségű bitcoint vásárolt csupán, alig pár száz dollár értékben. Azonban az is kiderült, hogy számos egyéb kriptopénzt is birtokol.

Ellentmondásos nyilatkozatokat tett az elmúlt évek során, volt, hogy támogató volt, de volt, hogy kritikusan beszélt a bitcoinról. Az mindenesetre biztos, hogy komoly marketing értéke van önmagában annak is, hogy valaha foglalkozott a piaccal.

A további kriptopénz tulajdonos hírességek között szerepel Snoop Dogg, Kanye West, Richard Branson, és sokan mások. Sőt, egy új trend is kezd kibontakozni, hiszen Miami polgármestere nemrég bejelentette, hogy nem csupán a világ leginkább kriptobarát városát szeretné megvalósítani, de a város tartalékainak egy részét is a kriptopénzbe fektetné.

Ha további városok is követik a példáját, akkor könnyen lehet, hogy a nagyvállalatok, hírességek után egy harmadik befektető típus is megjelenik a nagyvárosok formájában. Izgalmas időszakot élünk, rohamosan fejlődik a piac, csak kapkodjuk a fejünket. Folytatjuk sorozatunkat a jövő héten, tartsatok velünk akkor is!

A sorozat további részei:

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.