Kriptopénz alapozó 9./10: a bitcoin technológiája sokkal fontosabb, mint a bitcoin

Dátum

Megosztás

Lassan végéhez közeledik kriptopénz alapozónk, ma azt fogjuk bemutatni, hogy mire lehet használni a sokat emlegetett blokklánc technológiát a kriptopénzeken túl. Bizony olyasmiről van szó, amit sokan az internet következő fejezetének tartanak, a bitcoin mögötti technológia, a blokklánc összehasonlíthatatlanul fontosabb, mint maga a bitcoin, vagy bármelyik kriptopénz. Lássuk, hogy mégis miért!

A bizalom nem csupán az üzleti életben, de az ember által alkotott világ minden területén kulcskérdés, egyben óriási kihívás. Nem csak arról van szó, hogy el kell kerülnünk a rossz szándékú, vagy az általában megbízhatatlan szereplőket, hanem arról is, hogy mi emberek gyakran nehezen teljesítjük az ígéreteinket, még a legjobb szándékunk ellenére is. Késünk, csúszunk, túlbecsüljük az erőforrásainkat, és így tovább.

Természetesen a blokklánc sem jelent mindenre megoldást, de hatékonyabb rendszereket teremthet, ráadául rengeteg vitának elejét veheti. Arról nem is beszélve, hogy a sorozatunk korábbi részeiben bemutatott decentralizáció komoly üzleti előnyt is adhat, de most inkább nézzünk néhány példát!

Biztosítás

Képzeljük el, hogy nyaralni megyünk egy trópusi országba, a biztonság kedvéért biztosítást kötünk. A biztosításunk kiterjed lopásra, sőt, akár arra is, hogy ha rossz idő lesz, akkor talán visszakaphatjuk a pénzünk egy részét. Elutazunk, és beüt a rossz idő, szó szerint elmossa az eső a nyaralást. Hazatérve felhívjuk a biztosítót, és mutatunk néhány fotót is, ami igazolja, hogy bizony élvezhetetlen volt az egész nyaralás. A biztosító azt mondja, hogy ugyan valóban látható a heves esőzés a fotókon, de mégsem elég egyértelmű, hogy ezért volt baj a nyaralásunkkal, így nem fizetnek.

Ha a blokklánc technológiához fordulunk, és egy olyan biztosítási szolgáltatást választunk, ami úgynevezett okosszerződésekkel dolgozik, akkor máris jobbak az esélyeink arra, hogy gond esetén visszakapjuk a pénzünket.

Egy blokklánc rendszerben futó okosszerződés lehetővé teszi, hogy kiválasszunk egy független információforrást, amit mindkét fét elfogad. Ez lehet például egy időjárás-portál, az okosszerződésbe ezt az információforrást kötjük be. Meghatározzuk, hogy ha például 40 mm fölé emelkedik akár csak egy tizeddel a csapadék mennyisége, akkor a biztosítónak már fizetnie kell.

Nem az a lényeg, hogy ez a példa mennyire életszerű, hanem az, hogy a blokklánc technológia, és az arra építhető okosszerződések tisztább, igazságosabb, kiszámíthatóbb, és legfőképp hitelesebb biztosítási szolgáltatásokat adhatnak.

Zene és tartalomgyártás általában

A zeneipar évszázada küzd azzal, hogy a stúdiók, illetve a menedzserek óriási jutalékot csípnek le maguknak a bevételekből, a digitális korban ez nem sokat változott. A blokklánc jelentette decentralizáció lehetővé teszi, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsünk a zenészek, és a rajongók között, így mindkét fél jobban jár.

Már most vannak olyan platformok, amik ezt lehetővé teszik, blokklánc alapú elszámolással biztosítják a közvetlen kapcsolatot az alkotók, és a hallgatóság között, ilyen például a Musicoin.

De nem csak a zeneiparban, hanem például a videógyártásban is megjelent már ez a gondolat, sokan a YouTube-ot sem tartják korrekt partnernek, ami a tartalomgyártókhoz való viszonyukat jelenti. Éppen ezért indultak útjukra az olyan blokklánc alapú platformok, mint például a Contentos, amik paradigmaváltást ígérnek a videógyártásban.

Egészségügy

Ha van olyan terület, ahol a szokásosnál is fontosabb az adataink biztonsága, akkor az az egészségügy. Rengeteg érzékeny adat jelenik meg mindannyiunkról az egészségügyi nyilvántartásunkban, éppen ezért jöhet jól a blokklánc, mint adatbázis jelentette biztonság, és transzparencia.

Természetesen már most is vannak IT megoldások az egészségügyi adataink tárolására, ám a blokklánc ezen a területen is hasznosnak bizonyulhat, hiszen mi magunk is hozzáférhetünk a személyes adatainkhoz úgy, hogy nyugodtak lehetünk a biztonságuk felül. Ráadásul bárhol járunk is a világban, ha egészségügyi ellátásra van szükségünk, egy blokklánc alapú megoldás remek szolgálatot tehet, hiszen pillanatok alatt hozzáférhet a más országokban végzett vizsgálati adatainkhoz az orvosunk.

Logisztika

A logisztika óriási kihívást jelent szinte minden iparban, hiszen egy különösen összetett, számos szereplő közbeiktatásával járó folyamatról van szó. Ráadásul sokszor még mindig elavult módszerekkel, akár papír alapon végzik a logsztikai adminisztrációt, éppen ezért jöhet jól a blokklánc jelentette transzparencia és biztonság.

Már most vannak olyan IoT (Internet-of-Things) megoldások, amik egy blokkláncon rögzítik, hogy milyen körülmények között lett szállítva egy adott áru. Rögzíthetjük például a hőmérsékleti adatokat, a vevő, a gyártó, és a vásárló is láthatja, hogy pontosan milyen hőmérsékleti körülményeknek volt kitéve például egy romlandó áru.

Termékhamisítás

A termékhamisítás évi több milliárd dolláros kárt okoz, éppen ezért vár régóta a világ egy hatékony megoldásra. A blokklánc itt is értéket teremt már most, vannak olyan platformok, mint például a VeChain, amik segítségével ellenőrizhetjük vásárlóként, hogy valóban eredeti-e a termék, amit meg kívánunk venni.

Ez a projekt cipőkbe, táskákba, egyéb termékekbe helyez el egy RFID chipet, ennek segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hogy valóban eredeti-e a termék. Egyszerűen kiolvashatjuk a segítségével a blokkláncról, hogy honnan származik.

Mindez csupán néhány példa, hiszen a blokklánc-ipar alig néhány éves, még csak a felszínt kapargatjuk. Az biztos, hogy mint minden új technológia életében, itt is lesznek zsákutcák, értelmetlen kísérletek, óriási kudarcok. De az alaptechnológia kétségtelenül korszakalkotó, a blokklánc komoly jelentőséggel bír.

Szükségtelenné teszi, hogy megbízzunk egymásban, hiszen egy adatbázisban bízhatunk egymás helyett. Természetesen a blokklánc sem mindenható, ez sem oldja meg az emberiség minden problémáját, de az eddigi megoldásoknál lényegesen jobb, kiszámíthatóbb, stabilabb megoldást kínál számos területen.

Kézenfekvő példa a koronavírus-járvány, a WHO már most tervezi, hogy blokklánc alapon kövesse azokat, akik már megkapták az oltást. De értéket teremthet a blokklánc az állatvédelemben, a mezőgazdaság számos területén, a bányászatban, utóbbi területen akár a drágakövek nyomon követésével, amivel visszaszoríthatjuk például az úgynevezett véres gyémántokat.

Nem tudjuk még tehát, hogy pontosan milyen területeken hoz komoly változást a blokklánc, az eddigi próbálkozások azonban biztatóak, az már kétségtelen, hogy korszakos találmányról van szó. Folytatjuk!

Fotó: Pixabay

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.