Mi a belépő termék? Kell-e a cégemnek ilyen? Példák, ötletek belépő termékre

Dátum

Megosztás

Ahogy már több korábbi cikkben is olvashattad, nagyobb hangsúlyt kell fektetned a termékeidre, azok fejlesztése, vagy akár egymásra épülése tekintetében. Ha körbenézel, rengeteg olyan céget látsz, ahol vannak belépő termékek. Persze nem mindenre mondható rá 100%-ban, vagy például egy webshop esetében is érdekes vizsgálat lenne, nem mindig tudunk rábökni, hogy akkor ez most belépő termék. Nem is kötelező mindenkinek. Egy biztos, hogy játssz el a gondolattal, ötletelj az alábbi tartalom alapján és a benne található példák segítségével!

Mi a belépő termék / szolgáltatás? Miért kell egy cégnek?

Akármilyen vásárlásról van is szó, a bizalom nagyon fontos. Ezt lehet tudod is, de jó minél többször sulykolni és ismételni magunkban. Az már egy nagy elköteleződés, hogy valaki kinyitja a pénztárcáját. Na most, minél drágább valami, annál nagyobb elköteleződés szükséges hozzá a vásárlói oldalon. Ezért a cégek gyakran alkalmazzák az úgynevezett belépő terméket. Vagyis termékpiramisban gondolkodnak. A legtöbbször olyan termékről, szolgáltatásról beszélünk, ami adott a cégnél:

  • a legolcsóbb dolog, amit a vevő meg tud venni (termék is és szolgáltatás is lehet)
  • termékpiramishoz kapcsolódik, vagyis a vevőt ráneveljük a feljebb lévő termékre, vagy ha speciális területen vagyunk, így bevezetjük, megismeri a szolgáltatásunkat, nagyobb termékeinket
  • vagy meghatározza a termékkategóriát (lásd. pl. belépő termék, alaptermék, prémium)
  • lehet az a terméked, szolgáltatásod lecsupaszított verziója is
  • Ingyenes dolog belépő termék? Nem, vagyis nem mindig. Alapesetben az a belépő termék, amiért már fizet a vevő. Mert az már az első nagyobb elköteleződés az irányodba, ha fizet, akkor sokkal jobban motivált a termék /szolgáltatás irányába (mármint, hogy használja, foglalkozik vele…). Ingyenes dolog talán lehet az, amikor próbaidőszakot adunk valamiből, talán ekkor lehet belépő termék, de még legtöbbször ekkor sem tartjuk annak.

A jelszó tehát: a belépő termék a termékpiramisod legalján van, olcsó (de nem akciós), bizalmat alakít ki (abban a kategóriában legyen minőségi), elégedettség után nagyobb szintre léphet az illető. A feljebb lévő termékekhez szorosan kapcsolódik, annak megvásárlása után valószínűleg mást is vásárol.
Fontos! Nem keverendő a főtermék + kiegészítő termékkel.

Néhány egyéb instrukció még mielőtt a példákat elolvasod:

  • Az alábbi példákból már tudsz inspirálódni, de egy biztos. Több beküldött belépő terméknél (ami ide nem került fel) kiderült, hogy az bizony nem belépő termék. Ezzel foglalkozni kell, ötletelni rajta. Érdemes is, mert így ki tudod alakítani a termékpiramisodat, és sokkal kiszámíthatóbb üzleti modelled lesz, stabilabb vevőköröd. Nincs ötleted? Akkor is ülj neki és akkor tovább ötletelj, adaptálj másik területről!
  • Több helyen is látsz majd ebook, vagy könyv példát. Ne ezen gondolkozz majd. Egyrészt nem mindenhez lehet könyvet írni, meg ne is ez legyen fókuszban most nálad. Nem mindenkinek jön be a könyv eladás és abból ügyféllé generálás. Akár még rossz célcsoportot is találhatsz el. Tehát erre nagyon figyelj oda. Nem mindenkinek való a könyv! (Az edukálós maszlagot például hagyd el! Nem kell tanítanod a követőidet, ez egy hülye marketing bullshit, amit néhány szakértő hangoztat, mert nincs jobb ötlete.).

Gondolkodj el, nálad mi lehet belépő termék! Ötletek, példák itt

Mielőtt azt hinnéd, hogy nagy multik, globális cégek példáját hozom, már örülhetsz is, mert hagyományos, normál méretű KKV-k és kisvállalkozások belépő termékeit olvashatod itt. Megkértem a Minner olvasóit, hogy küldjék be, nekik mi a belépő termékük és most ebből hoztam példákat:

Szerepjátékos könyveknél: Kalandhorizont.hu – A szerepjátékos könyvek jellemzően drága, vastag, kemény borítós könyvek, esetenként színes belívvel is. Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki minden kinézett könyvet meg szeretne venni. Ezért külön megvásárolhatóak PDF változatban is a könyvek (vagy a könyv egy része ingyenesen), a PDF-ek aljára mindenkinek rábélyegzi a webshop néhány személyes adatát, hogy egyrészt a magáénak érezze, másrészt ne támadjon kedve megosztani túl sok emberrel. Ezen kívül kis füzet méretű kiadványok is kaphatóak az olcsóbb árfekvésben.
A vásárló megismerkedik a zökkenőmentes vásárlási folyamattal, kialakul a bizalom, később megveszi a drágább könyveket, de addig is a rajongótábor része lesz, és sajnálkozva írja, hogy most csak ennyire tellett, de nemsokára megveszi a nagy kötetet is.
+Minner információ: Van a könyvpiacra egy itthon is jól működő nemzetközi recept. Itt írtam róla: Így kereshetsz egy év alatt 124 millió forintot csak könyvekkel!

Led világítás: www.ledcsillagoseg.hu – A cég ilyen (a képen) csillagos led világítást értékesít, amit a ház bármely részébe be tud illeszteni. Zseniális ajánlatot készítettek, ami speciális belépő termék. Akkor ingyenesen kapod a 10 000 Ft+áfa helyszíni felmérést, ha vásárolsz tőlük. Tehát beszámítják. Tudod, már úgyis ott vannak, ki az, aki mástól rendelné meg.

Otthoni sportolás, videók: beyondthemotion.com – Amit kapnak: az első 5 napban ingyenes próbaidőszak (teljes hozzáféréssel) és csak utána vonja le a rendszer az első havidíjat. A csomagban hozzáférnek az összes edzésvideóhoz, + 30 napos edzéstervekhez kezdőtől a profi szintig, eszközös és saját testsúlyos edzésekből is tudnak válogatni.

Ügyvédi iroda: kwklegal.hu – Jogi konzultáció a belépő termék, ami után sokkal könnyebb a munkájuk az ügyvédeknek is.

Edzésterv készítés, személyi edző: www.fittkozpont.hu – belépő termék: állapotfelmérés

Költségnyilvántartó szoftver: royalcashflow.hu – Alapból ingyenes minden, de a legtöbb funkciót akkor kapod meg, ha sokat használod, vagy akkor, ha fizetsz érte. Érdekes megoldás, kicsit elgondolkodtam rajta. A gamification része jó, tehát minél többet használod, annál több mindent használhatsz benne.
Minner kérdés? Na most, aki lusta, az nem is használja ki, akkor miért is fizetne? Ezen még gondolkodom, felhoztam példának, mert érdekes, de valami zavart érzek a gépezetben az alap üzleti modellt illetően.

Tripadvisor szakértő: ertekelestuning.hu – A belépő terméke egy 2990 Ft-os ebookos csekklistát kap, melynek címe: Az utolsó szó jogán – miért adj vezetőségi választ MINDEN vendégértékelésre?” + kap a vásárló egy 4000 Ft-os kupont is mellé. Mire kimatekolja már meg is vette.

Táplálkozási tanácsadó: www.egyensuly-pont.hu Funkcionális táplálkozási tanácsadó. Belépő termék: 1. Szakácskönyv tápanyagdús, gyulladáskeltő anyagoktól mentes ételekkel. 2. E-book az életmódváltásról.

Keresőoptimalizáló szakember: https://seonavigator.hu – Több belépő terméke is van ebook formájában, mindegyik tanácsokat, csekklistát ad a keresőoptimalizáláshoz. Pénzbe kerül.
+Minner információ: ilyen szolgáltatásoknál az a jó, hogy megveszi a vevő, látja nehéz, és így kit bíz meg? Naná, hogy akitől ezt vette.

3D nyomtatás: www.3dprintpecs.hu – Nekem azt tetszett ebben a vállalkozóban, hogy olyan igényeket ismert fel, amit sokan nem. Belépő termékei az olyan kis szériában nyomtatott műanyag alkatrészek, mint a hölgyek által nagyon kedvelt Obag táskák egyedi füleihez való csavar és menetes kupak. A termékpiramis következő lépcsője, amikor egyedi terméket nyomtat valakinek, alkatrészt, dísztárgyat, bármit, amire szüksége van. Ezek után következnek a komoly tervezési és/vagy scannelési munkát igénylő céges megbízások, mint prototípus gyártás, termékfejlesztés, öntőminta készítés, termékek és szerszámok ipari digitalizációja, illetve kis szériás műanyag alkatrészgyártás. Gondolj bele, amikor valakinek segít egy műanyag alkatrészben 3D nyomtatóval, még menő is az egész technológia. Naná, hogy mesél róla másnak! A kép ehhez tartozik:

Kozmetikus: Bebiokozmetika – A legolcsóbb belépő terméke a szemöldökszedés és festés. Ezután a vendégek meg szokták venni a arckezeléseket, gyantázásokat. Itt már terméket is lehet eladni.

Játékosítás tanácsadó, szakértő: Kollektiva.eu – Természetesen itt is egy jó belépő termék a könyv.
Minner információ: Ettől még ne írj könyvet, hogy több embernél is látod. Persze jó dolog a könyv, de tudod, ahhoz szakértelem kell, hogy jó könyvet írj. Nem ajánlom mindenkinek!

Kávéwebshopwupcoffee.hu – Egy most induló webshop kóstoló csomagot készít, minden kávéból egy kis mennyiség benne lesz és azt küldi ki. Magánszemélyek (B2C) és cégek is a célcsoport (B2B). Ez egyébként az egyik Minner mentorált új biznisze: Felhúzott egy 26000-es Instagram oldalt, pénze is van belőle, most startupot épít hozzá

Kapcsolódó cikk, amit mindenképpen el kell olvasnod, sőt többet nem is linkelek be csak azért, hogy egészen biztosan ezt olvasd el: A márkaépítés szoros kapcsolatban áll a Kék Óceán stratégiával

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!