Cápák között 5. évad 3. rész: az oktatási rendszerre reagál a piac, Tiktok ismét, tinitestőr biznisz

Dátum

Megosztás

Már megint a Tiktok! Kiderül ismét, hogy nem csak táncikálás van ott. Előző adásban a Balázskicks-nél kiderült pénz is van ott, most pedig az, hogy matekot tanulnak a gyerekek? Sőt több tízmilliószor megnézték ezeket a videókat? Vállalkozó, ne menj a Tiktokra, tényleg ne! (Köszi előre is!) Az új epizódban volt egy „feltalálós projekt”, ilyen már többször is került a műsorba. Gondolhatod a Cápák mit reagáltak. Lett befektetés is, méghozzá oktatós projektbe. Milyen érdekes, hogy a hazai oktatási rendszer gyengélkedik, de pont emiatt jönnek létre üzleti projektek.

A Cápák Között 5. évad 3. részét az RTL-en itt éred el. A cikkben láthatod a szereplők, vállalkozók rövid bemutatkozóját videóban is. Plusz információkat, gondolatokat, üzleti információkat is megosztunk veled a cikkben.

Cápák között 5. évad 3. rész ötletei, pitchei

Újrahasznosító projekt

 • Az ötlet rövidem: Egy hulladék-újrahasznosító projekt. A cél referenciaüzem létrehozása, csak tervek vannak.
 • 1 millió eurót kértek, 49% részesedésért cserébe.
 • A Cápák elzárkóztak a befektetéstől, mert nem látták, hogy az alapítók megfelelő szakértelemmel rendelkeznek ahhoz, hogy ez a reaktor valóban működjön.

Minner véleményezés

Ez nagyobb falat, mint elsőre tűnik. Jó pár ilyen feltaláló volt már a műsorban. Legtöbbször a  Dunning–Kruger-hatás alatt állnak. Vagyis minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.

Moldován András: „Nem volt mibe beszállni sem” – gondolata mindent elmond a projektről.

Itt kérdés lehet benne, hogy mikor a Cápák közül András azt mondta, hogy hagyja abba azt, amit csinál, azt jól tette-e. Nos elhiszem úgy tűnhet, hogy ezzel a Cápa nem serkentette a innovációkészséget. Azt gondolom kell a külső megerősítés, vagy éppen jel arra, hogy ne mániákusan ragaszkodjunk ötleteinkhez. Rá fog menni a kapcsolatunk, életünk, nem ér annyit. Talán az idő jó mérőszám is lehet, hogyha több mint 6 éve dédelgetjük projektünket és mindig ugyanazokat a köröket futjuk, akkor azt hagyjuk abba. Bár erre mondhatnánk, hogy Elon Musk-nak is azt mondta a Nasa, hogy nem lehet olyan rakétát készíteni, ami a kilövés után visszatér a kiindulási helyére. Aztán Elon Musk megcsinálta.

A projekt: Túl sok kérdőjel, és sok kérdés még, amelyre azért se kaphatunk választ, mert nem szakértők alkotják a vállalkozást.

Rapidmatek

 • Az ötlet röviden: Online matematika oktatás
 • 20 millió forintot kért 15%-ért cserébe
 • Kapott több ajánlatot is, végül a vállalkozó osztott-szorzott és Balogh Petyát választotta, aki az egyik legaktívabb oktatással kapcsolatos angyalbefektető az országban. A közös nevezőt 20 millió forintért cserébe 20%-os üzletrész és mentorálás jelentette. 
 • https://rapidmatek.hu

Minner véleményezés:

Az oktatási rendszer problémája előhozta azokat a piaci szereplőket, akik valamilyen témában online oktatnak, erre modernebb korrepetálós bizniszt építenek. És itt általában nem a tanárok hoznak létre ilyen üzletet, hanem akiknek érzéke van a tanításhoz adott témában. Első körben amit látunk a matematika tanítással kezdte ezt a piac, de természetesen még jó pár tantárgy van.

Miért tudnak jobban tanítani azok, akik nem tanárok?

Egyre nagyobb a verseny ezen a piacon, mind általános iskolás, mind középiskolás szinten, sőt egyetemi matekoktatással kapcsolatos projekttel is találkoztam.

Igaz üzleti témában is kézzel foghatóbbat tanítunk mi a MinnerAkadémián, mint mondjuk az egyetemen, de ettől még az egyetemet nem váltjuk ki.

Palanta – ruhakölcsönző

 • Az ötlet röviden: Ruhabérlés vállalkozás. 20 aktív előfizetője van.
 • 370 000 eurót kért 20%-ért cserébe.
 • Még túl korai fázisban kért eszméletlen nagy összeget, a Cápák nem látták úgy, hogy ez a vállalkozás a piacon is megállná a helyét.

Minner véleményezés

A ruhapiacon már régóta kerülgetik ezt a kérdést, hogyan lehetne körforgásossá tenni, csökkenteni a ökolábnyomát. Bár ez a projekt lehet több sebből vérzik, egy jól működő üzleti modellt, ami illeszkedik a piaci igényekre, azt bizony nehéz megalkotni.

Ez most forró téma egyébként, mert a fiatal generáció elég jól reagál az öko témára, továbbá éppen az infláció és recesszió miatt az emberek is nyitottabbak a spórolás felé. Néhány hete a hírszemlénkben beszéltünk róla, hogy miközben a rekordmagas infláció, az elszállt élelmiszer- és energiaárak miatt a legtöbben spórolni próbálunk, ősszel jelentősen nőtt a forgalom a használt cikkek piacán, a KSH adataiból egy markánsnak mondható, 21,2 százalékos növekedés látszik, míg több szektor már mínuszban van.

Minner 2023-as üzleti ötleteiben is foglalkozunk azzal, hogy trendbe kerülhet a használt cikk piac. A 2. üzleti ötletnek a címe: 2. üzleti ötlet: Használtpiac, bérlés trend, öko és spórolós üzleti szereplő.

Dizájnerruha piacon, területen működő képes vállalkozásokat láttam már ilyen bérlési alapon működni, az is lehet, hogy arra is érdemes lehet specializálódni, végül is az is „öko”.

Hazai piacon a Minneren is megismerhettél egy ilyen projektet: Így csinálták. Gardróbom startup sztori 30 000 felhasználóval [podcast]

ALF Tini Felügyelet

 • Az ötlet röviden: Tinifelügyelet, vagyis bulizás közben figyelik a rájuk bízott fiatalt.
 • 15%-ot adna a leendő cégből, amit leválaszt az őrzővédő cégéből, 5 millió forintot kér.
 • Pénzt nem fektettek a cégbe. Először Lakatos István ajánlotta fel segítségét a vállalkozónak, hogy elkezdje az ALF Tini Felügyelet hirdetését, majd Balogh Levente is becsatlakozott.
 • weboldal: http://alfrivals.hu/alf-tini/

Minner véleményezés:

Nagyon jó szolgáltatás. Ami nehéz az egészben, hogy nem olcsó a szolgáltatást, hiszen legalább 2 felügyelő kell ahhoz, hogy megvalósuljon a teljes megfigyelés.

András gondolata nagyon tetszik: „Én az éjszakából nem csinálok bizniszt, lemegy a nap én bezárom a bizniszt.”

A reklám meglett, lényegében azért jött, hogy kérjen 5 milliót. A vállalkozó szereplése biztosan megmozgatta a TV-nézőket, social médián is egészen biztosan jól terjed majd a híre.

Előző Cápás adások elemzése

Üzleti ötletet keresel? 

Már felkerült a Minnerre a friss 2023-as üzleti ötletek is. Ahol online és offline ötleteteket, üzleti trendeket is bemutatunk.  Aranyat érő üzleti ötleteket után kutakodunk, ez az új üzleti ötlet gyűjtemény is már több hónapja készül, hogy tényleg minél több oldalról megvizsgáljuk a piaci réseket, lehetőségeket azoknak a létjogosultságát. A leírt ötleteink, gyűjteményeink a megírásukat számított 5 éven belül érvényesek. Kattints ide! 

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: RTL

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!