Instant: Results Only Work Environment. Mi ez?

Dátum

Megosztás

Ebben a rövid cikkben bemutatjuk nektek a ROWE, azaz Results Only Work Environment koncepcióját. Ez igazából egy másfajta hozzáállás a munkaszervezéshez, menedzsmenthez. Röviden az ötlet az, hogy a menedzserek ne az embereket menedzseljék, hanem a munkát. Ráadásul ne is a munkaidő legyen a fókuszban, mint a fizetés alapja, hanem a teljesítmény.

A ROWE egy szigorúan teljesítményre fókuszáló munkakörnyezet, azaz amíg hozod az eredményeket, addig úgy osztod be az időd ahogy akarod, és annyit dolgozol amennyit szükséges. Hasonlóképp működik a Coviddal elterjedt rugalmas munkaidő, de itt az óraszám sincs meghatározva. Nem fixen 40 órát kell dolgozni, hanem a feladattal kell kész lenni, ha csak 20 óra alatt hát 20 óra alatt. Ugyanazt a fizetést fogod megkapni. Gyakorlatilag a hatékonyságot jutalmazza.

Fontos különbség még, hogy míg a rugalmas munkaidő mindig keretek között, menedzseri hozzájárulásokkal, kontrolláltan működik, addig a ROWE szó szerint teljesen szabad munkavégzést tesz lehetővé.

A ROWE alapjait a 2 BestBuy alkalmazott alakította ki, akik azóta saját tanácsadó céget vezetnek. Kiemelték, hogy a módszer nem csak egy management eszköz, ami arra szolgál, hogy mindent delegálni lehessen és munkaórákon túl is dolgoztatni az embereket. Ez egy teljesen újfajta munkaszervezés, a munkakörök és a szervezeti kultúra igazodik hozzá.

Az alkotói szerint 4 alapelvnek kell teljesülnie a sikeres ROWE kialakításához.

  1. Az alkalmazott érti a feladatát
  2. Érti az ehhez kapcsolódó felelősségeit
  3. Érti a teljesítménye mérésének módszertanát, azaz hogy mik is az elvárások felé
  4. Tisztában van a nem teljesítés következményeivel

Természetesen ez a fajta munkaszervezés nem való mindenkinek munkavállaló oldalon. Sokan nem tudják kezelni a szabadságot és idővel nem teljesítenek jól. A ROWE a munkakörökben is válogatós sőt, sok munkakör nem teszi lehetővé. Olyan pozíciókban alkalmazható jól, ahol nagyfokú önállóság szükséges és kevés a kollaboráció más munkatársakkal. Ahol viszont használható, ott növeli a motivációt, az elköteleződést és a hatékonyságot is.

Ez érdekes volt! Olvasnék még!

Forrás: gorowe.com
Fotó: Canva

Nyiri Donát
Nyiri Donát
Több, mint 6 éve foglalkozom tartalomgyártással. Máig imádok kutatni, információt átadni. A célom, hogy úgy tanulj valami újat, hogy közben minden egyes mondat szórakoztat is. A Minnernél hasznos üzleti tartalmakkal, a Tízes Lista nevű Youtube csatornán pedig a világ érdekességeiről szóló videókkal próbálom elérni ugyanezt.