Kriptopénz alapozó 10./10: jó tanácsok

Dátum

Megosztás

Elérkeztünk a sorozatunk utolsó részéhez, ezért elhatároztam, hogy zárásképp megosztom veletek a lehető legjobb tanácsokat, amiket én adni tudok a kripto piaccal kapcsolatban. Olyan gondolatokról van szó, amiket a saját káromon kellett megtanulnom, négy éve vagyok jelen ezen a piacon, elkövettem minden hibát, amit csak el lehet. Persze a sikerek sem maradtak el, éppen ezért hitelesek a következő tanácsok, csapjunk bele!

A cikket Győrfi András, a Kriptopénz ABC könyv társszerzője írta, aki már több éve foglalkozik a kriptopiaccal, startupper, sorozatvállalkozó.

A száguldó vonatot NEM kergetjük!

2021 során a bitcoin, és az egész kripto piac negyedik bull, vagyis bika ciklusát éljük, a terület, ennek megfelelően az árfolyam szárnyal. A minap a vezető kriptopénz átütötte a 64 000 dolláros szintet, az egyéb coinok is újabb és újabb rekordokat döntögetnek. Ha azt látod, hogy egy kriptopénz szárnyal, és felmerül benned, hogy gyorsan beszállj, akkor ezt felejtsd el! Keress olyat, ami még nem robbant fel, abba fektess be! Nem kergetjük a száguldó vonatokat, tartjuk magunkat az eredeti terveinkhez, mindig!

A száguldó vonatok között NEM ugrálunk!

Az előző ponttal szoros összefüggésben fontos kitétel az is, hogy ha azt látjuk, hogy a mi befektetésünk elkezdett szárnyalni, azonban van egy másik, ami még meredekebben emelkedik, akkor még véletlenül se merüljön fel bennünk hogy átnyergeljünk, ebben az esetben is tartanunk kell magunkat az eredeti tervünkhöz!

Legyen tervünk!

Említettem a terveket, nagyon fontos, hogy legyen tervünk! Határozzuk meg a beszálló, és a kiszálló értéket is, készüljünk tudatosan a kiszállásra, legyen célárunk, ez elengedhetetlen! Ha nincs célárunk, akkor csak kaszinózunk, nem befektetünk!

Eladni is tudni kell!

Nem csupán ahhoz kell ügyesnek, okosnak és felkészültnek lenni, hogy megvegyél egy kriptopénzt, aminek szépen felmegy az értéke, eladni is tudni kell! Ha nem adsz el sosem, akkor is csak kaszinózol, fontos, hogy dollárra, euróra, vagy forintra váltsd a nyereséged!

A türelem profitot terem!

Óriási tévhit, hogy ez egy gyorsan mozgó piac. A más természetű pénzügyi területekhez képest lehet, hogy valamivel dinamikusabban mozog, ám a nehéz, pangó, oldalazó, vagy akár komoly veszteségeket termelő időszakok itt is években mérhetőek. Más kérdés, hogy amikor felrobban a piac, akkor valóban napok alatt is lehet rengeteget keresni, de ehhez már idejekorán kellenek a kiépített pozíciók!

Ha nem szereted, ő sem fog szeretni téged!

Ez a piac összetett, de persze egy átlagos intelligenciával, és sok tanulással bárki elsajátíthatja az alapjait. Nyerni egyszer-kétszer bárki tud, de ahhoz, hogy többször, és igazán jelentős összeget nyerj, ahhoz szeretned kell a kriptopénzeket, ha idegenkedsz ettől a piactól, csak szeretnél szakítani egy nagyot, akkor felejtsd el, keress mást! A kriptopénzek megbosszulják, ha nem tiszteled őket!

Óvakodj a csalóktól!

Ez egy fiatal piac, amin rengeteg pénz mozog, éppen ezért számos csalónak csillant fel a szeme az utóbbi évek során. Itthon is, a nemzetközi térben is dolgoznak olyan cégek, amiknek az egyetlen célja, hogy lehúzzanak. Órákat lehetne beszélni arról, hogy hogyan ismerhetjük fel a csalókat, itt most legyen elég annyi, hogy ha valaki FIX árfolyamokat jelöl meg, amiket ő el fog érni a projektjével, FIX hozamokat ígér neked is, akkor sikítva menekülj, ugyanis ilyen nincs, sem itt, sem máshol!

Tanulj!

Tanulnod kell folyamatosan, akár hazai, akár külföldi szakértőktől, tengernyi minőségi anyag érhető el az interneten, méghozzá teljesen ingyen! De ne ragadj le egyetlen egy influenszernél, folyamatosan váltogasd őket, akitől megtanultál valamit, annak ellenőrizd a véleményét úgy, hogy meghallgatsz ugyanabban a kérdésben egy másikat is!

Csatlakozz a közösséghez!

Ne légy magányos farkas, csatlakozz a hazai közösségekhez, tanulj a többiektől, figyeld meg, hogy miről beszélgetnek, kérdezz bátran!

Adózz!

Ne próbáld meg eljátszani az Al Caponét, mindenképp adózd le a nyereséged, aludj nyugodtan, légy felelős állampolgár, gondolkodj összetetten, lásd a világot is, ne csak önmagad!

Soha-soha ne add fel a munkád!

Még csak eszedbe se jusson, hogy feladd a munkád, csak azért, mert nyertél valamennyit kriptopénzekkel! Ez egy nagyon bizonytalan piac, óvatosan kell kezelned!

Csak annyit kockáztass, amennyinek az elvesztését el tudod viselni!

A legfontosabb, amit mondhatok, az az, hogy semmi esetre se kockáztass akkora összeget, amekkorának az elvesztését már nem tudnád könnyedén elviselni! Ha neked ez tízezer forint, akkor legyen annyi, ha százezer, akkor legyen annyi, de egy forinttal sem több!

Remélem, hogy hasznotokra vált ez a sorozat, mindenkinek sok sikert kívánok a kriptopénzek piacán!

Fotó: Pixabay

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...

„Nem merek külföldön értékesíteni, még nem tartok ott” – De miért is nem?

Egy ideje téma már a Minneren, hogy az export nem egy megugorhatatlan dolog egy kisebb cégnek sem. Nem akarunk köntörfalazni, az Everigo szponzori partner...

Hol fogunk a jövőben bankolni? Adócsalásért kapott bírságot az Airbnb. Sminkfilter, mint marketing eszköz? Könyvajánló

A BigTech hozhatja el a pénzügyi forradalmat? A nagy bankok versenytársa a Google és a Microsoft, legalábbis ezt gondolja a bankok 40%-a. 779,5 millió...

Erre a tudásra vágysz szabadúszóként, még ha nem is tudsz róla! A T-típusú vállalkozók

Manapság egyre több olyan munkavállalót keresnek a cégek, akik T-típusúak. Van egy skill, amiben kifejezetten expertek, viszont nem csak abban járatosak, hanem picit mindenhez...

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...