Milyen devizával számolunk kínai importnál? Tudnivalók, Renminbi Jüan [videó]

Mint már megszokhattátok, folyamatosan érkeznek az új cikkek a Minneren kínai import témában. Igyekszünk jó szokásunk megtartani, ez az anyag az árfolyamkockázattal, utalásokkal foglalkozik a kínai kereskedelem vonatkozásban. Egy fontos tényező, fel kell készülnünk az árfolyam ingadozásra.

A cikk szerzője Csépe Gábor kínai import szakértő, aki aktívan importál termékeket (sőt gyártat is), továbbá ő a MinnerAkadémiakínai import képzés oktatója. További kínai import cikkek a tartalom végén belinkelve!

#frissítve: a cikk tartalmát a kiemelt videóval frissítettük 2022. 08. 01-én!

Mi jut eszébe mindenkinek elsőre? Milyen deviza jöhet szóba?

via GIPHY

Igen. Amerikai dollár a nemzetközi kereskedelem alapja, a kínai cégeknek is zömében ezzel utalunk. Rendben is van ez így, néhány nap alatt ott a pénz és ha nem a saját bankunkon keresztül utalunk, hanem “virtuális bankon” (a Minner az Akcentát javasolja, de van még bőven lehetőség: Ebury, Bank Circle, Transferwise a kis összegű utalásokhoz, stb) keresztül, akkor spórolhatunk az utalási és a váltási díjon. Erről bővebben infó a Kínai Import Tanfolyamban!

Paypal mint lehetőség? Drága – kb. 4% díjat számol fel kereskedelmi ügylet esetén az Eladónak. Hihetnénk azt, hogy de jó, a Vevőnek ingyen a PayPal fizetés ettől függetlenül, de garantálom, hogy ránk fogják terhelni a teljes költséget. Csak nagyon kis összegű utalásokhoz javasolt, de akkor meg már sokszor jobb az Alibaba Payment és bankkártya.

Nézzük az árfolyammozgások okozta előnyös és előnytelen helyzeteket

A Kínai gyártó az USD-t RMB-re váltja, úgyhogy neki az USD / RMB árfolyam a mérvadó.

Mi az az RMB? Renminbi Jüan. A Kínai pénznem. Csak hogy bonyolultabb legyen, a jelölése nem mindig RMB, hanem CNY-ként is találkozhatunk vele (CNY = Chinese Yüan). Tehát CNY = RMB!
A Kínaiak azonban az RMB rövidítést használják.

Ma megkötünk egy üzletet, megvásárolunk egy terméket, egy rendelést mondjuk 10,000 USD-ért.

Vizsgáljuk meg mikre számíthatunk a jövőben, a következő vásárlásokkor! Örökre marad ugyanaz a rendelés 10,000 USD?

Nos, éppen olyan is van, hogy évekig marad változatlan a beszerzési árunk, de azért nem ez a jellemző, hiszen az árfolyam folyamatosan mozog. Mi is nyerhetünk néha az USD / RMB változáson, de 70%-ban amikor számunkra kedvezően alakulna az árfolyam, olyankor a beszállítók korrekcióznak, amikor pedig nekik alakul kedvezményesen az árfolyam, olyankor csöndben zsebre teszik a plusz pénzt.

Emiatt ne nézzünk rájuk rossz szemmel, azért jó eséllyel mi is ezt tennénk! Ki az a magyar exportőr,  aki szólni fog egy külföldi vevőjének, hogy figyelj most utalj kevesebb eurót mondjuk, mert nekem jó az árfolyam és most több forintot kapok az euróért amit küldesz. Valószínűleg nem sok ilyen van.

Hogyan lehet kivédeni az ilyen helyzeteket? Fizessünk RMB-ben? Ez akár jó ötlet is lehetne, de a váltás sokszor kedvezőtlenebb, mint az USD / HUF vagy USD / EUR esetében, (nagyobb marzsot hagy magának a bank az egzotikus valuta miatt), de van ennél is rosszabb hír. Mégpedig az, hogy az utalási idő Kínai Jüan esetében 2 akár 3 nappal is hosszabb lehet.

A megoldás a következő: USD-ben fizetjük az RMB-ben fixált árat mindig a fizetés napján aznapi  USD / RMB középárfolyamon.

Nézzük meg hogyan alakult az USD / RMB árfolyam az elmúlt években, és milyen kimenetelek lehettek, ha RMB-ben fixáltuk az árat és ha nem:

2015 Március – 1 USD = 6,2 RMB
Tegyük fel, hogy itt adjuk le az első rendelésünket, ami 10,000 USD (62,000 RMB). A következő másfél évben gyengül a Yüan.

2016. November – 1 USD = 6,8 RMB. Ha RMB-ben volt fixálva az ár, akkor a fizetendő ugyanazért a rendelését (hogyha egyéb okok miatt nem változott az ár) 62,000 RMB, tehát csak 9117 USD! Hogyha nem fixáljuk RMB-ben az árat, akkor ugyan azt a 10.000 USD-t fizetjük!

Vegyünk egy ellenpéldát is. Most vásárolunk 10.000 dollárért és nincs fixálva az ár RMB-ben. A következő másfél évben erősödik a Yüan.

2018. Feburár. 1 USD ismét 6,2-6,3 RMB körül. Hogyha az ár USD-ben van fixálva, akkor két verzió van:

1: Nem szól a kínai és ugyan azt a 10.000 USD-t fizetjük. Szerencsénk volt, nem alakult számunkra kedvezőtlenül a helyzet.

2: Korrekciózza az árat a kínai beszállító a Jüan erősödése miatt. Nem feltétlen a változás mértékével azonos mértékben, de néhány száz dollárral többet fogunk fizetni!

Ezzel a módszerrel (beszerzési ár RMB-ben lefixálása)  megszűnnek az árfolyammozgásból eredő számunkra hátrányos és előnyös helyzetek is. Hogy megéri-e a pluszmunkát amivel ez jár vagy egyszerűbb csak simán USD-ben fixált árral dolgozni, mindenki döntse el maga.

December vége. 1 USD = 7 RMB, egyértelműen a kínai-amerikai kereskedelmi háború miatt gyengíti a kínai kormány a saját valutájukat, mivel export specifikus a gazdaságuk. Ugyan az a 62,000 RMB rendelésünk csupán 8857 USD!
Aki most száll be, most rendel valami először: alkudozzon, mert valószínűleg van tartalék az USD-s árban. Azonnal nem követik le a gyártók az árfolyammozgást, viszont jelenleg számukra előnyős pozíció van. ALKUDJUNK, ALKUDJUNK, ALKUDJUNK, mert most tudnak engedni, van miből!

Az árfolyammozgáson kívül egyéb tényezőkre hivatkozva is szoktak emelni vagy csökkenteni árat a kínai beszállítók. Nézzük sorra ezeket is:

  • Raw material cost increase – Alapanyag áremelkedés. Ilyenkor ez az egész iparágra kiterjed, nem csak az adott cégre, és szép lassan minden gyártó emelni fog majd, attól függően, hogy mennyi alapanyaga van még készleten amit a régi áron vásárolt. Általában nem sok! Az alapanyagot jellemzően frissen veszik minden rendeléshez. (Erről további infókat olvashatsz ebben a cikkben – az elosztási lánc). Ez általában egész Kínában hasonlóan csapódik le, nincs rá megoldás. Egyesül az lenne, hogy vásároljunk be előre raw material-ból, de ez cash flow szempontból nagyon előnytelen, valószínűleg többet árt, mint használ.
  • Environment protection issues – Szigorodó környezetvédelmi előírások, ellenőrzések, gyár bezárások, ebből eredő nehezebb alapanyag beszerzés, magasabb gyártási költségek. Ez provinciánként változó, nem mindenhol azonosan söpör végig egy ilyen ellenőrzési hullám és nehezíti meg a gyártást. Lehetséges megoldás – Ha van egy adott termékre több provinciából is gyártó jelöltünk és ilyen probléma esetén tudunk váltani másik gyártóra!
  • Labour cost increase – Egyre drágább munkaerő. Erre nem tudom miért, de még soha nem hivatkozott nekem egy gyártó sem áremelés vonatkozásában. Ez nem azt jelenti, hogy nem fizetik meg a munkásokat. Ne azt képzeljük, hogy aprópénzekért dolgoznak és azért tudunk jó áron vásárolni. Ennek más az oka, erről is lesz cikk hamarosan! Az igaz náluk is persze, hogy vidéken jóval olcsóbban dolgoznak a munkások, mint a nagyvárosokban.
  • Peak season surcharge – Csúcsszezon, gyártási kapacitás maximuma miatt extra díjért csinálják csak meg a megrendelt árudat. Nos, ilyen sincs. Nem emelnek árat a csúcsszezon miatt (pedig a nyugati logikát követve simán megtehetnék, mi lehet ezt csinálnánk, nem?). Ettől még persze ha a gyártás csúcsra járatva történik és 100%-on üzemel minden, akkor abból többet nem lehet kihozni, úgyhogy ilyenkor hosszabb gyártási időkre számíthatunk! Erre a megoldás: építs ki olyan jó személyes kapcsolatot a gyártóval, hogy a Te árudat sorolja előre azok hátrányára, akik sokkal inkább csak szigorúan üzleti kapcsolatban vannak vele. Erről is bővebben a Kínai Import Tanfolyamban! Peak season surcharge – a szállítási díjaknál viszont van ilyen, Kínai Újév előtt, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz!

Hogyha kihoztuk a maximumot a beszerzési árból, tehát a lehető legkevesebb dollárt fizettük az árukét, akkor is van még egy olyan tényező, amire viszont már nincs ráhatásunk.

Nézzük meg, hogyan követik le az itteni magyar árak a forint ingadozásait.

Más a helyzet azoknál a termékeknél, amiket itt Magyarországon is előállítunk és azoknál amiket kizárólag importálunk mert nem gazdaságos / nem lehet itt előállítani.

Amiket itt is elő lehet állítani – gyenge forintnál ujjonganak az itteni gyártók / termelők, hiszen előnybe kerülnek az importőrökhöz képest. Drága lesz a behozatal. Emiatt talán okosabb olyan termékeket importálni, amit mindenki más is Kínából hoz be (vagy senki nem hoz be abban a formában ahogyan te, lásd Kék Óceán stratégiás cikk), így az esetleges magasabb beszerzési árunk nem versenyez a hazai gyártással, csupán a már behozott, de még alacsonyabb áron lévő készletekkel. Ugyanis ha ezek kifogytak, akkor a többi importőr beszerzési ára is emelkedik majd és kisimítódik majd az árkülönbség néhány hónap alatt.

Amennyiben pedig nem magyar piacra kívánjuk eladni a termékeket, hanem egyéb EU-s országokba, akkor pedig felejtsük el az USD / HUF árfolyamot, onnantól ez lényegtelen. Onnantól amit figyelnünk kell EUR / USD és lehet szurkolni az erős Eurónak a dollárral szemben. Hogyha pedig Euróban jön be a pénzünk, arra is remek választás az Akcenta és a többi virtuális bank, az alacsonyabb banki költségek, és a közvetlen EUR / USD váltás lehetősége miatt.

Jó importálást!

Csépe Gábor

Itt vannak a kapcsolódó cikkek, olvasd el őket:

Fotó: Eric Prouzet / Unsplash

Jó, hogy olvasol!
Csépe Gábor
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.