Az AI csődbe vitte a vállalkozását, mégsem olyan okos? – #Hírszemle 47

Dátum

Megosztás

Mint kiderült, az Onlyfans modelleknek is kell adót fizetni. Ki gondolta?! A ChatGPT-vel indíttatott vállalkozás végül kudarcba fulladt, érdemes megnézni mire NEM képes. Ehhez vendéget és esettanulmányt is hozunk. Elindul a TV2 előfizetése, de szerintünk ez rosszat tesz a streaming iparnak. Heti statunk a social trendekről szól, érdemes követni mi csökken épp, mi lassul vagy épp mi terjed még mindig rohamosan. A BeReal talán sikeresebb lesz, mint jósoltuk! A mikrofonok mögött Nyiri Donát és Sólyom Eszter.

A podcast elérhetőségei, videója

Spotify-on itt éred el, Apple Podcastban itt, Youtube videóban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

A heti híreink és témáink:

0:00 – Intro – Onlyfans VS NAV
3:30 – HustleGPT, csődbe ment az AI vállalkozása
20:20 – TV2 előfizetés, visszatérünk a káveltévéhez?
28:21 – Heti stat: 2023 Social media platform trendek
39:22 – Munkahely munkakörök nélkül
52:40 – Tartalomajánló – Economics Explained

Csődbe ment az AI vállalkozása

Az elmúlt hónap egyik legnagyobb virális tartalma lett a ChatGPT-vel indíttatott vállalkozás. Jackson Fall megkérte a ChatGPT 4-et, indítson vállalkozást 100 dollár kezdőtőkével. Nem mondhatott semmi illegálisat és fizikai munkát sem, digitális vállalkozás kellett. Az AI egy affiliate marketing oldalt javasolt fenntartható és környezetbarát termékekkel. Igazából egy öko piacteret, ahol jutalékért jelennének meg ilyen termékek. Az AI segített logót generálni, weboldalt tervezni, blogposztot írt és azt tanácsolta, Fall 40 dollárt költsön hirdetésekre.

Ezután kezdtek problémássá válni az AI javaslatai: a ChatGPT szeretett volna felvetetni egy emberi munkaerőt, aki majd a ChatGPT-vel ír blogposztokat és mindenféle weboldal szövegeket, termékleírásokat stb. Majd azt mondta, a niche piacot egy előfizetéses modellel kellene megcélozni… A további utasításairól és a virális sztori alakulásáról hallgasd meg a podcast adást, de röviden: a ChatGPT végül túl kaotikusan működött és maga sem tudta mit akar. Egy újabb kísérlet bizonyította be, hogy emberi kivitelezés és továbbgondolás nélkül még nem állja meg a helyét az életben.

Forrás: The Hustle

RTL után jön a TV2 előfizetése is

Múlt héten beszámoltunk arról, hogy az RTL+ streamingszolgáltatás már 250 000 előfizetőnél tart, amivel havi 500 millió Ft bevétele lett az RTL-nek. Erre jött a hír, hogy streaming szolgáltatást indít a TV2 is, TV2 Play Zéró néven. Havi 499 Ft-ért a TV2 csoport összes csatornájának műsoraihoz hozzáférhetnek majd az előfizetők reklámmentesen. A TV2 szerint 30%-ot is elérheti azok aránya, akik a reklámokat látva elkattintanak a csatornákról.

Ennyi különböző előfizetéssel szinte visszatérünk a kábeltévé időszakához?

Forrás: Kreatív

2023-as Social media platform trendek

Megjelent egy statisztika az Egyesült Államok közösségi média használati szokásairól, pontosabban azok alakulásáról 2023 első negyedévében. A trendek röviden:

  • Facebook (69%), YouTube (57%), Instagram (45%), TikTok (33%), és Twitter (30%) a legnépszerűbbek
  • BeReal (313%), Twitch (29%), LinkedIn (20%), és TikTok (16%) nőtt a legtöbbet.
  • Reddit (-11%), Pinterest (-9%), és YouTube (-4%) mutattak csak csökkenést
  • 25 év fölött a Facebook a legnépszerűbb, 18 és 24 között pedig az Instagram, TikTok és Youtube.

Egyesével is sok érdekességet írnak még a platformokról, ezekről bővebben a podcastben hallhatsz.

Forrás: Hubspot

Le kell számolni a munkakör alapú munkaszervezéssel – de hogyan is?

A Deloitte Globális Humán Erőforrás Trendek 2023 kutatása szerint a jövőálló szervezeteknek át kell állniuk a munkakör alapú munkaszervezésről a képesség alapúra.

A kutatásban megkérdezett felsővezetők 63%-a szerint a munkavállalók a jelenlegi munkaköri leírásukon túlmutató, más csapat- és projektmunkákat is végeznek. A Közép-Kelet Európára fókuszáló régiós riport szerint a régió vezetőinek 95%-a szerint kiemelten fontos a munkaszervezés teljeskörű újragondolása, de csak 20% véli úgy, hogy a szervezete készen áll erre. A készségalapú munkaszervezésre átálló vállalatok 107%-kal nagyobb valószínűséggel találják meg a tehetségek legjobb helyét a szervezetben, és 98%-kal nagyobb eséllyel tartják meg a kiváló teljesítményt nyújtókat.

Csak éppen azt hiányoltuk a cikkből, mit is jelent a készség alapú munkaszervezés és hogyan lehet megvalósítani.

Forrás: HR Portál

Ajánló: Economics Explained YouTube csatorna

A héten Donát ajánlott egy szórakoztatóan edukáló YouTube csatornát. Ez az Economics Explained, ahol angol nyelven, 13-20 perces videókban lehet képbe kerülni közgazdaságtani fogalmakkal és aktuális gazdasági jelenségekkel.

Előző hírszemlék

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.