Cápák között 4. évad 3. rész elemzés, véleményezés. Petya tört-zúzott

Dátum

Megosztás

Az új évadban a 2. részt nehéz lesz überelni, így a 3. rész egy picit átlagosra sikerült, de így is voltak benne izgalmas momentumok és befektetés is történt. Számomra azért is volt érdekes, mert több Minnerhez köthető projekt jelent meg a műsorban, sőt egy Minner ötlet megvalósítását is láthattad.

A 4. évad 3. részét ide kattintva vissza tudod nézni az RTL Most-on. A cikk további részében pedig láthatod a bemutatkozó prezentációkat, pitch-eket is, és a Minner véleményezését is.

Cápák között 4. évad 3. rész ötletei

Cleanhand – tisztító kesztyű

 • Az ötlet röviden: Egy kesztyű, amivel elvileg könnyebben meg tudod tisztítani az egyes felületeket. Egy prototípust hozott a Cápáknak, ami most komolytalanná tette a prezentációját.
 • 20 millió forintot kért az ötletgazda 10%-os tulajdonrészért.
 • A Cápák komolytalannak tartották a projektet.

Minner elemzés

Igazán szerelmesek tudunk lenni a saját ötleteinkbe. Ezt már korábbi adásban is láttuk. Most is előjött az, hogy nagyon elvakulttá tud tenni minket, hogy valamit kitaláltunk, sőt ez néha olyan magas szintre emelkedik, amikor teljesen kiöli az alázatot az ötletgazdából. Utóbbi fontos alkotóeleme a sikeres vállalkozásépítésnek.

Amivel a szereplő jött az prototípus helyett inkább pretotípus. Sőt valójában a pretotípus mutatja meg igazán azt, ahogy láttuk is a műsorban, hogy ezen tovább nem szabad dolgozni. Látszik, hogy környezetszennyező, hogy valójában egy továbbgyúrt változata a mai megoldásoknak, 0 innovációval. Sok projektet láttam már és felismerem, mikor kamuzzák be, hogy már többen kipróbálták és van piaci igény rá. Nem, nincs maximum otthon a fejekben.

Quantum Diákszövetkezet

 • Az ötlet röviden: Egy diákszövetkezet működtetése és egy hozzá kapcsolódó digitális megoldás, ami megkönnyíti a cégek és a munkavállalók adminisztrációját.
 • 15 millió forintért jöttek 5%-os részesedésért cserébe.
 • A Cápák elsőre nem mindent értettek, ez főleg azért is van így, mert speciális üzleti modellben működik egy diákszövetkezet. Több ajánlatot is kaptak. A végén 2 Cápa ajánlatát fogadták el. Balogh Levente és Balogh Petya ajánlata 7,5-7,5 millió forint befektetési összeg 3,5-3,5%-os részesedésért. A deal létrejött.
 • Weboldal: https://qdiak.hu

Minner elemzés

Elfogult vagyok velük kapcsolatban, mert egyrészt lelkes Minner vállalkozók, másrészt Minner szponzorok, vagyis reklámcikkük megjelent a Minneren.

A Quantum azzal a céllal jött létre, hogy a diákszövetkezetek működését digitalizálják. Sokkal olcsóbb alternatívaként jelennek meg a piacon csak azért, mert a szerződésektől a további adminisztráción át mindent digitalizáltak, automatizáltak.

A döntés, 2 Cápa is befektetett.

Még sok hasonló terület van, ahol digitalizációval piacot tudunk teremteni. Sőt a piaci szereplők csak legyintenek ránk, majd később a fejüket fogják, hogy de mi is történik. Például a 2022-es Minner üzleti ötletekben ilyen a fitness piac, edzőtermek digitalizációja (lásd itt).

A Quantum Diákszövetkezetről megjelent cikk a Minneren:

Budapest Wrecking Room – dühöngő

 • Az ötlet röviden: Egy dühöngő, ahol tárgyakat lehet összetörni. Az ötletgazda amikor azt mondta egy üzleti oldalon olvasta, az bizony a Minner volt. 151. ötlet – Dühöngő felturbózva
 • 5 millió forintot kérnek a vállalkozás 3%-áért.
 • A Cápák túl kicsinek találták a vállalkozást. Bár kaptak egy ajánlatot Petyától, de az a cég 25%-át jelentette volna, így nem fogadták el.
 • Weboldal: http://www.duhongo.hu

Minner elemzés

Ismét elfogultságot vedd figyelembe. Egyrészt azért is, mert Minner üzleti ötlet megvalósításáról van szó, amit az ötletgazda el is mondott a műsorban, másrészt Bettina aktív Minner vállalkozó. Én ki is próbáltam anno a Budapest Wrecking Roomot. Nézd csak az alábbi videót!

Minner üzleti ötlet a valóságban: Dühöngő – Kipróbáltam! [Videó]

Vagy nézd meg Facebookon ide kattintva!

Itt egyébként még tovább lehetne bővíteni a vállalkozást, ha lennének külső helyszínek, akár egy ipartelepen, roncstelepen… Ott szétverni, amit csak lehet. De én látok fantáziát a vidéki dühöngőn is, ami akár lehet egy favágás, vagy éppen favágó verseny. Tehát szélesíteni úgy a termékpalettát, hogy aki már egyszer nálunk részt vett valamin, akár mást is tudnak. Utóbbiakban az lenne a jó, hogy csak időszakonként lenne, így megkönnyíti a salest is.

Élelmiszer-futurista – melléktermékből étel, új termék

 • Az ötlet röviden: A gyártás során keletkezett melléktermékekből, hulladékokból készít új terméket, vagy akár új ételt.
 • 10 millió forintért jött 15%-os részesedésért
 • A Cápák nem értették az üzleti modellt, túl társadalmi nekik és túl kicsi még.
 • Weboldal: https://www.etelmento.com

Minner elemezés:

A társadalmi felelősségvállalás, az ételpazarlás projektek most nagyon népszerűek. A melléktermékből biznisz azért óriási piac, mert sokszor vagy ingyen, vagy kedvező áron jut hozzá a vállalkozás, hogy abból új terméket készítsen. Például láttunk itt sikeres közösségi finanszírozó kampányt egy olyan projektnél, hogy a kávégyártás melléktermékéből gyártanak csészéket. Vagy ott az autó biztonsági övből, légzsákból kabátot, táskát gyártó vállalkozás (lásd alábbi videó).

Itt most élelmiszerpiacról van szó. A vállalkozásnál úgy gondolom még keresni kell azokat a melléktermékeket, amiből piacképes termékeket tud előállítani. Tehát nem egy elvetemült ötletről van szó, vagy olyanról, ami nem életképes. Ahogy említettem itt a kulcs abban van, hogy az alapanyagot sokszor úgy megkapja a cég, hogy szinte ingyen kerül a vállalkozásba, tehát nemcsak hasznos a környezet számára, hanem van rajta profit is.

Írtunk erről egy izgalmas cikket néhány hónapja. Kedvenc példánk a Minnernél az a cég, aki a sitt elhordásból és újrahasznosításból lett vagyonos. A Clean-Way Kft. az építési-bontási törmeléket elhordja, kezeli. 90-95 százalékos hatékonysággal újrahasznosítanak. 2020-ban 650 millió forint árbevétel mellett 100 millió forint profitot értek el. A cikk: Amazon és a pazarlás. Hulladékból vállalkozás?

A korábbi adások elemzése itt érhető el

Kattints ide és itt éred el a friss évad és a korábbi évad elemzéseit, sőt hasonló módon a videós pitcheit is eléred. 

Mi történt a Cápák között korábbi évek projektjeivel? 

Tettem fel magamban a kérdést, ami valószínűleg benned is felmerült. Fogtam magam és utána néztem, sőt még Balogh Petya is jelentkezett, hogy szívesen leírja az ő Cápás projetjeiről mit kell most tudni, mi történt az adást követően. 

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!