„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Dátum

Megosztás

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni azt gondolnák, hogy „jól van, majd rájön, vagy jó lesz hobbinak”. Jó ezt leírni úgy, hogy már 9 éves a Minner.hu, és a hazai piacon az üzleti, KKV témakörben most már mondhatni megkerülhetetlen piaci szereplő.

Képzeld el, ha most mondanám neked, hogy elindítok egy oldalt, cikkek lesznek rajta, naponta jönnek ki tartalmak, olvasni fogják az emberek, cégek, ez egy nap márka lesz. Egyedül kezdem, 26 évesen, az indulásnál nincs plusz emberekre bérem, egy fős „szerkesztőség” lesz. Ontom a cikkeket és jönnek majd az olvasók, szponzorok. Legyintenél, nem értenéd, honnan is lehetne ezt felhúzni, mi értelme lenne. Sőt, hozzátenném, hogy csak 6 havi megtakarításom van. Meg egyébként is „csak egy laptoppal bohóckodsz” – gondolnád rólam. Én viszont belevágnék, de nem hobbiként, hanem napi 10 órában ezt építeném.

Ez így is történt. Anno mikor 2019-ben ünnepelte a Minner az 5. születésnapját boldog voltam, több ezer cikk volt már mögöttem, még mindig egyedül csináltam, de szépen fejlődött a vállalkozás, sok szponzor, több tízezer olvasó, nagy márkákkal való együttműködések… Két gratuláció is jött akkor, amin ledöbbentem.

„Szia Milán, gratulálni szeretnék! Az igazat megvallva nem gondoltam volna, hogy eljutsz idáig.” – mondta egy ügyfelem!!! Érted! Ügyfelem! Gratulált az 5 éves születésnapra, és ezt írta, hogy ő nem gondolta volna, hogy ezt így komolyan folytatom, vagy ez több évet is megél, sőt még feljebb jutok. Furcsálltam egyébként, persze nem kommunikáltam annyit, hogy hééé ez egy főállás, ez egy komoly vállalkozás, én itt brandet építek. Csináltam! Most komolyan! Ki az a hülye, akinek van ideje hobbiból napi 2-3 cikkre + szponzorokra + 2016-2019 között 100 üzleti eseményt megszervezni, vállalkozást építeni. Vagy komolyan gondolod, vagy sehogy.

„Gratulálok a Minnernek az 5 éves születésnapjára. Nem gondoltam volna, hogy ilyen stílussal eddig bírja, hogy ezt így sikerre lehet vinni” – írta egy PR-os. Ebben az volt a jó, hogy a posztja alá kommentben jöttek a Minnert éltető hozzászólások, hogy adott illető meg pont ezt szereti, hogy gyakorlatias, olvasmányos, élvezhetőek a tartalmak és úgy érzi pont neki szólnak.

Szinte mindenki furcsán néz, amikor elmondom, hogy mivel foglalkozom. Zavarban is vagyok, mikor szóba kerül, de azt gondolom vagyunk így még páran. Rengeteg dolog, terület, karrier van ma a világban, amivel kapcsolatban nem is gondolnánk, hogy abból meg lehet élni, hogy az „komoly munka”, hogy azt valaki megfizeti (vevőként, ügyfélként, megbízóként). Lehet, hogy te is sok dologról gondolod ezt, és eközben kihagysz óriási lehetőségeket, vagy éppen a világ gyorsabban halad, mint te. Persze tény, hogy nem mindennapi dolog, hogy valakinek van egy médiaoldala, benne egy üzleti tanácsadó céggel, ami kiszolgál egy egészen számottevő vállalkozói réteget.

Pedig ez kőkemény üzlet! Havi 69 000 üzleti téma iránt érdeklődő olvasó, vállalkozó, cégvezető ostromolja a Minner.hu-t, több mint 250 000-szer olvassák a cikkeinket havonta, több mint 12 000-en tanulnak üzleti képzéseinkből (videós – Minnerakadémia) és több mint 1500 vállalkozónak segítettünk már személyesen is. Miért van nehéz dolgom most is elmagyarázni mi ez? Nos egy média oldalt üzemeltetek, amihez kapcsolódik egy online képzési platform („üzleti Netflix”) és mellette üzleti tanácsadói üzletág is. Értsd meg a sztorijaimon keresztül ezt az új világot, amiben benne vagyunk és aknázd ki a lehetőségeket, fejleszd gondolkodásodat!

Igazi kettős dolog a Minner! Egyszerre online vállalkozás, 6 éven keresztül még irodám se volt, elég volt egy laptop és közösségi irodákból, kávézókból dolgoztam, vagy otthonról. Akkor és annyit, amennyit én akartam – sok munkát beletettem és teszek bele ma is. Az alábbi képen egy közösségi irodában voltam 2018-ban, és figyeltem ahogy adott pillanatban 173 látogató volt az oldalamon, itt a Minneren. Imádom a mai napig nézni a statisztikákat, nekem így lesz ez az egész online dolog kézzelfogható. Amikor volt a TV-ben, hogy mondjuk mennyien voltak egy koncerten, néztem a képeket és azt gondoltam, ahha akkor ennyi ember olvasta a Minnert … x nap alatt, vagy egy cikket.

A másik oldal, hogy több mint 100 üzleti rendezvényt szerveztem a Minnernél. Itt aztán égett a profitom, mert sokszor azt fogattam vissza, vagyis nem vettem ki azért, hogy gyorsabban épüljön, nyomot hagyjon itthon a vállalkozásom. A saját magam Cápája, befektetője voltam, több mint 60 millió forintot így nem vettem ki profitba, hanem forgattam vissza a cégbe. Szerte az országban szerveztem előadásokat, de olyan extrém események is voltak, mint a Minner üzleti pókerverseny (jó már értem miért néztek néha furcsán a szüleim…, olvasd csak tovább!)

De régen is volt médiaoldal, média vállalkozás! Pont az én bizniszem nem olyan, amire ne lett volna már példa az elmúlt évtizedekben (online), médiacégek pedig évszázadok óta léteznek. Fontos tudni, hogy nem értettem sem egy médiaoldal üzemeltetéséhez, sem egy tanácsadócég felépítéséhez – utóbbi egyébként is közben jött.

Képzeld el, mennyi terület, dolog, üzlet van még, amiről nem tudsz! Napi legalább egy cég, vállalkozó, cégvezető jön hozzánk személyesen is, mert a Minner.hu-hoz tartozik üzleti tanácsadás üzletág is. Nos ilyenkor az irodaházba amikor betoppannak, nem egyből az irodánkba jutunk, hanem egy közösségi irodán kell keresztül menni.

Kedvencem ilyenkor, mikor kérdezik:

  • „Ők mind neked dolgoznak?” – Válaszom, hogy nem, ez egy irodaház, ők a coworking részen (közösségi iroda) szabadúszó vállalkozók. Grafikusok, fejlesztők, e-kereskedők, videóvágók…
  • De mit csinálnak? Csak egy laptop elég nekik?” – Válaszom, hogy vállalkozók, megbízásokat elvállalnak, és innen dolgoznak, egy asztalt bérelnek. Ilyenkor nyomok rá még egy szöveget, hogy erősebb legyen a kognitív disszonancia: 10-re jönnek dolgozni és 16:00-kor már elmennek, de néha otthonról dolgoznak, sokszor inkább csak beszélgetnek egymással a kávégépnél… Ilyenkor jön még az, hogy nem értik, ha otthonról is dolgozhatnak, mert szabadúszók, miért is jönnek be. Azt ilyenkor el se merem mondani, hogy nettó 700-900 ezer között keresnek általában akik már itt ülnek (vállalkozóként, ennyi tisztán marad nekik).

Mennyi minden van, amit nem érthetünk csak azért, mert nem vagyunk elég kíváncsiak, mert nem merjük megkérdőjelezni a régi berögzült dolgokat, mert nem vagyunk elég nyitottak.

„Mikor keresel már egy rendes munkát” – ez extrém személyes sztori lesz

Sokat gondolkodtam, hogy leírjam-e, de azt gondoltam pont azt szeretitek, hogy erről is őszintén beszélek, ahogy a kudarcokról vagy sikerekről, belsős információkról, sőt anno a rövid kis kiégésemről.

3 éves volt a Minner. Vasárnap volt, megettük az ebédet szüleimmel, Nagykanizsa melletti kis faluban. Kis délutáni chill, pakolás. Anyukám kérdezte kérek-e kávét még indulás előtt, mondtam persze. Apám is csatlakozott a kávézáshoz, és a nappaliban szürcsöltem a fekete nedűt, a tv adta az alapzajt a háttérben. Ilyenkor kb. 1-2 óra múlva már indultam vissza Budapestre. Fejben már a következő hét Minner eseményein jártam, sőt terveztem a visszaúton milyen témákat dobok fel magamnak (üzleti témák, cégfejlesztés, esetleges cikkek). 

Aztán visszatérsz a valóságba és látod az aggódó tekinteteket, érzed mintha fekete bárány lennél, mert nem azt az utat jártad be, mint mondjuk a bátyád: jogi egyetem, majd főállás. Érzed a levegőben azt a kérdést, ami aztán el is hagyja édesapád száját:

„Megéri csinálni a vállalkozást? Nem gondolkodtál, hogy keress egy rendes állást?”

Mondjuk néha megértem. Én az a fajta vállalkozó vagyok aki sokszor 10-12 órázik, de közben beiktatok olyan időszakokat, amikor élvezem az üzleti élet adta szabadságot.

A szüleim féltettek, megértem őket. Pedig képzeld vállalkozó családban nőttem fel. Mondjuk így már lehet még jobban megértem, hiszen egyik oldalról tényleg eszméletlen sok akadállyal találkozik egy vállalkozó, de a másik oldal sem annyira rózsás, az alkalmazotti lét. Itt azonban inkább az volt mögötte, hogy hiába meséltem mit csinálok, egyszerűen nem akarták befogadni, hogy ebből meg lehet élni, vagyis inkább hosszú távon stabil bevétel lehet.

2017-ben, mikor édesapám 50 éves lett szintén előjött ez a sztori. Az akkor 13 éves kisöcsém készült a születésnapi partira olyan jellegzetes mondatokkal apámtól, amit biztosan mondana fiainak (egyébként kreatív volt). 4-en vagyunk testvérek. Nos én kaptam a: „Mikor keresel már egy rendes munkát?” – üzenetet. Gondolom hallhatta néhányszor, mikor erről beszéltek a szüleim. 

Ekkor már igazán pörgött egyébként a Minner. Én megértem őket, hiszen féltettek, és persze támogattak is valamennyire a bizniszben (hagyták, hogy lehet elbukok, majd akkor erősítenek, hogy van más út), de valahogy ez a “Mikor keresel már egy rendes munkát” lengte be az első éveket. Pont ekkor kellett volna valami más, biztató szavak. De ki tudja, lehet ez ösztönzött pont arra, hogy jobban csináljam?

Millió ilyen sztorim van, hiszen sokan nem hittek bennem, a Minner sikerében. Nehezek voltak az első évek ilyen körülmények között  Ezért is építem a Minner közösséget, mert egyrészt én támogatlak titeket, a Minner a vállalkozó legjobb barátja, másrészt a közösségben egymást is biztatjátok.

Na de fordult ám a kocka! 2018 környékén egyik nap egy vállalkozóhoz ment apukám (mindegy milyen ügyben), bemutatkozott és hozzá szegezték a kérdést: „Csak nem a Mándó Milán rokona? Aki azokat a hasznos üzlet cikkeket írja, csak úgy faljuk őket a cégnél”. Na akkor büszkén mondta, hogy: „De, az apja vagyok” – Mikor ezt mesélte, akkor kezdtem érezni, hogy ő is már látja, hogy ez valóban komoly, és hogy kezdi érezni milyen hatással is van a napi munkavégzésem a hazai vállalkozókra.

Nézd csak az alábbi képet! Én vagyok, ahogy „nem csinálok semmit”, miközben több tízezer vállalkozó életében, sikerében veszek részt nap mint nap. Ebből meg lehet élni, sőt egyre bővülő csapatom miatt mások is meg tudnak az én általam felépített vállalkozásból élni. Ez a kép egy Vodafone-nak forgatott videósorozat egyik szünetében készült, amikor is készültem fel a következő interjúra. Ez munka! És élvezem!

Ha az ilyen digitális, szabadúszó vonal érdekel, itt egy izgalmas cikk: 7 éven keresztül elég volt egy laptop a cégem működéséhez. Szabadúszó voltam

Engem már unsz. Jöjjön más – Ebből meg lehet élni? Táguljon az a világkép!

Néhány hónapja (ugrunk 2023-ra) szerveztünk egy raktárbejárást egy logisztikai céghez. Több mint 35 webáruház tulajdonos jött el és mindegyik le volt döbbenve egy alig 22 éves kezdő webshopostól. Ő Kevin, alig néhány hónapja indította el webshopját, orrtapaszt árul és már most több tízmillió forint a forgalma. A 30%-os profittal ledöbbentette a kereskedőket. Alig 150 000 forintból indította el a webshopot és ma már ennyit költ naponta hirdetésre! Kutatták ott a raktárbejáráson, hogy vajon mit tanulhatott Kevin, vagy mi a turpisság, amiért ilyen ügyes.

Itt van vele egy interjú, érdemes meghallgatni! A gondolkodása, attitűdje más, ebben jobb: Ő az, aki a webshopodat beelőzi. 22 évesen 3 hónap alatt már havi 10 millió Ft forgalom, 30% profit

De nemcsak ő van itt. Sokan meglepődtek Kürti Péternél is, hogy szintén húszas évei elején egy magyar motoros ruházati márkát indított. „Lehet ma ilyet?” Tennéd fel a kérdést, meg hogyan is indíthatja be egy ilyen fiatal alig 1 millió forintból. „Meg lehet ebből élni, nem kell keresnie rendes munkát?” Igen! Büszkén mondhatja, hogy már több mint 100 milliós éves forgalmat tud felmutatni. Itt a vele készült interjú: 24 éves fiatal, aki 3 év alatt új, magyar, motoros ruházati márkáját ismertté tette [podcast]

„Ki fogja ezt megvenni? Közel 1000 forint egy rostporért, meg mi ez?” Gondolhatják sokan, amikor az Activé Fiber Shake-et megismerik. „Hülye az is, aki megveszi” – írta egy vállalkozó a termékre. Eközben már több mint éves 1 milliárd forgalomnál jár a vállalkozó (ő is szereti a Minnert olvasni), terméke ott van a DM-ben, Rossmannban, Müllerben. Kezdő vállalkozóként a terméke bejutott a Rossmannba, DM-be, több száz millió forgalomnál jár.

Van itt nekünk már vagyonban is milliárdosunk, akinek szintén nehéz volt a környezetének mesélnie arról, hogy mivel is foglalkozik. Ő Csillag Péter, aki tavaly úgy lett milliárdos, hogy eladta a cégét, az adatelemzéssel foglalkozó Starschemat. A Netflix, Spotify is ügyfelei között van az általa alapított cégnek! Bizony egy magyar vállalkozásnak. 15 év után eladta startupját, most milliárdos befektető lett. Csillag Péter interjú (Starschema exit)

És a szabadúszókkal mi a helyzet? Ha már feljebb említettem a laptopról dolgozó, újvilágba bedolgozó vállalkozókat, akkor nem lennék én, ha már nem készítettem volna ilyen interjút. Jó helyen vagy egyébként, én őrült mennyiségű melót beleteszek. Nemcsak én járok ezzel jól, és keresek pénzt, hanem a hazai piaci szereplők is. Élj vele te is! Szóval itt van két szabadúszó, akik két irányból is megközelítik ezt a világot: Nekem ezért fognak fizetni? Egy leendő és egy veterán szabadúszóval beszélgettem [podcast]

Összegzés: Ez nehéz lesz, de működhet! Merj váltani, lépni, belekezdeni valami újba!

Szeretnélek ösztönözni, hogy merj belevágni új dolgokba! Nincs veszíteni valód, mert ma már nem kell óriási összegeket arra költeni, hogy megnézzük működik-e valami. Sok olyan munka létezik ma, ami 2 éve még nem is volt, vagy kevesen csinálták, sok olyan terület, üzleti lehetőség van ma, ami tegnap, vagy egy éve nem létezett. A tapasztalatom az, hogy sajnos az ismerősi körünk visszahúz, mert ők maguk nem merik meglépni az ismeretlent, vagy pont azért, amit fent írtam: nem gondolnak bele, hogy ma már vannak új területek, és széles a köre azoknak a területeknek, amiből pénzt lehet keresni.

Ha még nem ismerted a Minnert, akkor merülj el a cikkekbe, hallgasd meg a fenti interjúkat, nézz rá a főoldalra, olvass bele cikkekbe! Köszönöm, hogy megtiszteltél azzal, hogy eljutottál eddig. Így még nagyobb öröm volt megírni. Te jó ég még mennyi mindent írnék erről. Na majd legközelebb!

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!