KezdőlapGazdaság és üzletStartupNéhány kattintással saját közösségi oldalad lehet, vagy akár saját Airbnb szállásközvetítő oldalad,...

Néhány kattintással saját közösségi oldalad lehet, vagy akár saját Airbnb szállásközvetítő oldalad, vagy Jófogásod – itt a trükk

-

Bámulatos, hogy mennyit fejlődtek a webes rendszerek, hogy amit régebben több millió forintba került lefejleszteni, azt most meg lehet valósítani akár pár tízezer forint ráfordítással is. Na persze, ez nem jelenti azt, hogy később nem kell fejlesztőre költeni. A cikk is azért készült, hogy megmutassam, már szinte mindent ki lehet próbálni, tesztelni nagyon kevés pénzből. Vágjunk is bele! Csináljuk meg az új Facebookot!

Nagy rendszerek fillérekből – Facebook, Airbnb, Jófogás oldalakhoz hasonló weboldalak – Miért, kinek, hogyan…?

A webfejlesztők előszeretettel programozzák le a már meglévő rendszereket, trendi üzleteket, startupokat. Sokan vannak, akik a következő Facebookot vagy Airbnb-t akarják létrehozni, és bizony ilyenkor találkozik a kereslet – kínálat. Persze nem azt mondom, hogy egy Facebook klón weboldal mindent tud, amit a Facebook, de jó arra, hogy valaki elinduljon, teszteljen.

Kulcsszó: TESZTELÉS

Mielőtt megköveznének a webfejlesztők, tegyük tisztába a dolgokat. Szóval azért hozom most ide ezt a tippet, mert bizony tényleg sokaknak jöhet az az ötlete, hogy ők aztán majd jobban csinálják, mint a Facebook, vagy egyéb másik startup. Ha nincs pénzük fejlesztőre, jó ez a cikk. Illetve mit csinál, akinek még picit pénze is van rá? Keres egy fejlesztőt, aki akár több millió forintot is elkér egy ilyen rendszerért. Persze mit akar a startupper: legyen teljesen kész a termék (ez az ő hibája), aztán kezdjük a felhasználók szerzését. ÁHÁ!  Ne! Soha ne csináld ezt!
Tehát, ha valami hasonlót akarsz elindítani, mint a nagyok, és arra van valami jó koncepciód, ami picit más, vagy éppen egy másik célcsoportot szolgál ki, például a vállalkozók Tindere, (ez jó példa), akkor érdemes az adott meglévő startupnak a klónját megkeresni például WordPress sablonok és pluginoknál, vagy egyéb CMS-ben. Ezek már készen vannak, kész megoldást kapsz, legtöbb esetben csak egy telepítőn kell keresztülmenni. Persze ehhez nem árt WordPress tudás.
Ezen kívül másik megoldás, hogy elkezditek a fejlesztést, de minél előbb dobjatok piacra egy béta verziót.

Így találod meg a Facebook, Airbnb, Tinder…. vagy más startup klónját

Egy kis kreativitással egyébként bármilyen rendszerre rá lehet húzni az ötletedet. Maximum az elején nem minden funkciót adsz a felhasználóknak. Tudod, mindig jó, ha meg tudsz újulni, újdonságot adsz a felhasználóknak.

 1. Megkeresed a kívánt startup weboldalához, applikációjához tartozó klón megoldást, tehát beírod a Google-ba (példa lent). Én mivel WordPress oldalakhoz értek legjobban, így mögé szoktam írni, mert akkor tényleg könnyen beüzemelhető megoldást kapok mondjuk 15 000 Ft -ért. De egyébként minél többet fizetsz, annál jobb és több funkciót kapsz. Például 50-100 000-res klón megoldások megvásárlásához még support is jár, és úgy érzed, beleültél egy Ferrariba vagy az új Facebook-ba 🙂
  Példák (ezt írd be a keresőbe!):
  A legtöbbször még DEMO-t is látsz, vagyis meg tudod nézni, hogy milyen funkciói vannak az oldalnak, mit látsz te majd, mint tulajdonos, vagy felhasználó…
  – Facebook esetében: Facebook clone script, vagy facebook clone WordPress, vagy social network wordpress
  – Airbnb esetében: Airbnb clone script….
  – Jófogás: Ha például apróhirdetés oldalt akarsz, akkor classified WordPress
  – Ingatlan.com: wordpress listing plugin, wordpress listing theme
 2. Beizzítod (tárhely, szövegezés, színezgetés, magyarítás…) – Érdemes érteni a WordPresshez, ha még nem értesz hozzá, ajánlom figyelmedbe a Minner WordPress oktatását. (Igen, ez egy kis reklám volt itt, de remélem a sok extra infó miatt nem fog zavarni)
 3. Hozzácsapod a lebutított üzleti modelled / vagy csak felhasználókat gyűjtesz.
 4. Alakítgatod, kezeled a marketingjét, mondjuk 10-20 000 forintot elhirdetsz Facebookon vagy Google-ban.
 5. Figyeled a felhasználók visszajelzéseit, látod, van-e igény rá, közösséget építesz… (most nem a startup felhúzásáról, marketingjéről szól a cikk).
 6. Ha látod, hogy igen, van rá igény, na, akkor jöhet a komolyabb fejlesztés! Egyébként ez a kis MVP még a befektetők szemében is pozitívum, ha éppen tőkést is keresnél magad mellé.

Saját Facebook, vagyis közösségi oldal

Minden olyan funkciót bele tudsz tenni, amit egy közösségi oldalon látsz, mondjuk felhasználóként. Tehát tudnak a felhasználók posztolni, profilt alakítani, kommentelni, képet, videót feltölteni, van hírfolyam, chat… Egyedül, ami itt nem lesz az elején az az, ami miatt a Facebook kiemelkedő: a hírfolyam algoritmusa (vagyis mit, mikor és kinek mutasson meg, milyen posztot tegyen az ember elé).

Mit találtam? Ehhez például a Peepso nevű oldalt, vagyis megoldást (vicces neve van…). Ide kattintva eléred a demo-jat (front-endre kell kattintani).

 

Itt a saját Airbnb? Mi legyen a neve?

Hasonló, igaz? Több Airbnb klón scriptet, vagy WordPress megoldást is be lehet szerezni. Itt a SpotFinderről egy képernyőfotó. Wow! Könnyen hozzá lehet tenni egy foglalási rendszert is (pl. Woocommerce megoldást). Itt pedig láthatod működés közben is a demoját. Ezt is, és az előzőt is pár óra alatt be lehetne üzemelni. Még érdemes megnézni a Listify-t.

 

A cél a tesztelés, tanulás – Addig gondolkodj, amíg…

Ilyen rendszerek használatát tehát azért javaslom, hogy leteszteld az ötletedet. Addig gondolkodj, amíg az adott ötletedet nem tudod ráhúzni az ilyen oldalakra. Tudod, érdemes megtervezni, mikor milyen fázisban, milyen funkciókat adsz majd a felhasználóknak. És ahogy mondani szoktam, az sem árt, ha lebutítod a vállalkozási, startup ötleted (a linkre kattintva egy hasznos cikk jön be). 

WordPress oktatás a MinnerAkadémián – tanuld meg online! Kattints ide!

Kapcsolódó cikkek:

[adrotate banner=”5″]

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek