Cégfejlesztési ötlet 4.: Előbb jöjjön össze az üzlet, gyorsabb kiszolgálás, pénzforgási sebesség növelése

Dátum

Megosztás

Anno egy főnököm mondta, hogy tudod hogy lehet elérni, hogy 3 nappal előbb beérkezzen a pénz valakitől? Nagy naív szemekkel ránézve, félve mondtam: megkérjük előbb utaljon. Rávágja: jó is lenne, de ez Magyarország! Egyik módja, nem tökölünk az ajánlaton, 1 nappal előbb kimegy, mint szoktuk, rakunk rá határidőt, egy nappal előbb megkötjük az üzletet, egy nappal előbb megvan a teljesítés igazolás, egy nappal előbb kiállítjuk a számlát… Sok esetben rajtunk is múlik, hogy előbb megkapjuk a pénzt. 10-20 ügyfélnél ez már komoly cashflow javítás, amitől fellélegzik a cég (lehet többet költeni hirdetésre…). És eközben még új ügyfelet is tudunk szerezni. Akkor még alkalmazottként nem igazán izgatott, hiszen „nem az én cégem”. Na, de most!

A cégfejlesztési ötlet röviden: Jöjjön be előbb az a pénz! Növeljük a pénzforgási sebességet!

Mikor érzed legjobban a saját bőrödön a pénzforgási ciklusod zavarát? Amikor több utalás nem érkezik meg, mikor a másik oldalon neked kell utalnod és máris érted mi is ez a pénzforgási sebesség.
A pénzforgási ciklus egyes elemeit fogjuk tudatosan fejleszteni, megváltoztatni. Tudom, hogy minden cég egyedi, de eközben mindenkinél van értékesítési ciklus, számla kiállítás, vevő értesítés (fizetésről), teljesítésigazolás… – Mennyi esetem volt nekem is az elmúlt időszakban, hogy a teljesítés igazolás kiállítása (kérvényezése) miatt nőtt az alábbi ábrán látható pénzforgási ciklusom. Mindig kiderítem, hogy kinél kell kopogtatni

A pénzforgási ciklus

Tudatos cégvezető vagy? Esetleg projektmenedzser? Ezzel a témával azért érdemes foglalkozni, mert sokan csak legyintenek rá, pedig a sok apró változtatás napi 10-20%-kal is megnövelheti egy cég likviditását, cashflow áramlását.

Az alábbi ábra röviden és lényegretörően ábrázolja azt, hogy a cégben lévő pénzfogási ciklushoz milyen szakaszok tartoznak hozzá. Az egyes szakaszokat fejlesztve, tudatos tervezéssel lerövidíthetjük ezeket a szakaszokat és máris sűrűbben érkezik pénz a számlánkra.

Na, de hogyan is menjünk tovább? Mit csináljon a csapat? Részletesen a megvalósítás lépései

Mit is lehet / kellhet változtatni.

A pénzforgási ciklus lerövidítésére ezen a három területen kell / lehet változtatni:

  • A pénzforgási ciklusidő lerövidítése – Tehát el kell érni, hogy a vevők, ügyfelek az értékesítési ciklustól számítva minél rövidebb idő alatt fizessenek. Előbb zárjuk le az ügyfelet (értékesítési ciklus), előbb kerüljön hozzájuk a számla, előbb kész legyen a munka… és mi előbb kapjuk meg a pénzt
  • Működési hibákból fakadó pénzavar elhárítása – Sok cégnél a működés, szolgáltatás nyújtása során vannak olyan egyedi esetek, amikor is akár az ügyfélen, akár a cégben dolgozókon múlik milyen hamar kerül kifizetésre az a számla. Ezeket fel kell deríteni, elhárítani (mondunk példát a cikkben még).
  • A vállalkozás átalakítása, üzleti modell megváltoztatása – Az is lehet, hogy az üzleti modellünk, a vállalkozásunk átalakítására van szükség, új termékek, szolgáltatások bevezetésére, vagy magát az ajánlatnak a megváltoztatására. Ez már nagyobb falat, most nem is fogunk ezzel foglalkozni, de jó ismerni, tudni.

Ez azt is jelenti, hogy ugyanakkora csapat több teljesítményt tud nyújtani. Tehát nyersz pénzt, és munkaerő oldalon is nyersz (nem kell új embert felvenned).

A cikk további részében egy ötlethalmazt fogunk írni, amiből könnyedén tud csipegetni egy cég, vezető, pénzügyes. Nem kell azonnal mindent megváltoztatni. Negyedévente egy kis változtatás és a cég hiperűrugrásban fog részt venni.

Ahogyan a többi cégfejlesztési ötlet megvalósítási lépeseit is a Minner Előny tagok olvashatják részletesen, úgy ebben az esetben is. Kerülj előnybe!

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

További Cégfejlesztési ötletek

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!