Gyorsabban tanulsz új ismereteket, ha 10 másodperces szünetet tartasz – kutatási eredmény

Dátum

Megosztás

Milyen érdekes, hogy attól tanulsz gyorsabban, hatékonyabban, hogyha szünetet tartasz. Ezt már korábbi kutatások is bizonyították, de most még eggyel pontosabb információt kaptunk arra, hogy mennyi idő, míg az agyunk a tudást eltárolja, összekapcsolja. 10 másodperc! Üzletemberként, vállalkozóként fontos, hogy folyamatosan képezzük magunkat és növeljük skilljeinket. Ez a kis apróság segíthet nekünk. Már dolgozok rajta, hogy a MinnerAkadémián is ezt hogyan tudom beépíteni.

10 másodperces szünet közben megragad a tudás

Egy friss kutatás segíthet, hogy még hatékonyabban tanulj, sokkal jobban megragadjanak a tanultak. Már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a tanulás egyik kulcseleme, hogy pihenünk. Ez segíti az agyban az információ elraktározását. Sokszor szokták azt mondani a kutatók, hogy esti tanulás után pihenjünk, aludjunk és este közben az agyunk dolgozik, megcsinálja az információk elraktározását, összekötését. Most a Current Biology-ban megjelent új tanulmány ezt az információt még megfejeli a 10 másodperces idővel.

A National Institutes of Health kutatóinak eredményei rávilágítottak, hogy tanulás közben tartott 10 másodperces szünetek alatt végzi el az agyunk az tudás rögzítését, az információk eltárolását. Ebben a 10 másodpercben nem tanulsz, elég

  • ha veszel egy nagy levegőt,
  • bambulsz ki a fejedből,
  • nyújtózol egyet.

Például megnézel egy 15-30 videós kurzust, vagy olvass el egy tankönyvi anyagot, és/vagy utána 10 másodperc szünetet tarts. Persze nem kell szigorúan mérni, lehet több is, 10 másodperc már elég.
Érdemes úgy is alkalmazni, hogy egy-egy fontos információ, összefüggés után tartasz szünetet.

Könyveknél is működik, sőt ez még rátehet egy lapáttal a hatékonyságra – A milliárdosok ezt alkalmazzák

Egy korábbi cikkben írtam a milliárdosok könyv olvasási szokásairól. Elon Musk, Mark Zuckerberg, vagy éppen Bill Gates úgy dolgozik fel egy anyagot, hogy egyes blokkok közben szünetet tart, nem arra koncentrál, hanem maximum gondolkodik rajta, hogy tudja alkalmazni, vagy számára mire lehet jó. Tehát próbálja a tudást adaptálni. Nem gond tehát, ha megszakításokkal olvasol egy könyvet és nem egy seggel befalod az egészet (értsd nem egyszerre elolvasod). Itt olvashatsz erről részletesebben, vagyis arról, hogy a milliárdosok, mint gondolkodnak és hogyan. 

Képezd magad a MinnerAkadémián üzleti és IT témában, és tarts időnként 10 másodperces szünetet.

Még ilyet! – A Minner elhozza a kutatási eredményeket, amik segítenek neked!

Forrás: ScienceDaily
Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!