Mibe fektess 500 ezer forintot?

Rendelkezésedre áll körülbelül a fent említett összeg, vagy mondjuk 300 000 forint és 1 millió forint közötti pénzmennyiség? A megtakarításodat te sem szeretnéd elkótyavetyélni, hanem úgy igazán megfialtatni, természetesen alacsony kockázat mellett. A cikkben választ kapsz, hogy mibe érdemes fektetned ezt az összeget. Nézzük meg a rövid – és hosszútávú lehetőségeket is, sőt még az érdekesebb, nem klasszikus megoldásokat is.

Befektetések

Ekkora összeggel részvényezni nem érdemes, maximum akkor, ha profi vagy és a kockázatot jól tudod kezelni. Helyette a hosszú távú befektetéseket kell megcélozni. Két út áll előtted:

 • Befektetési alapok – A bankoknál, brókercégeknél megvásárolható befektetési alapokról van szó. Itt legalább 2-5 éves távlatban gondolkodj. Ha ki- beugrálsz a befektetési alapokból, akkor nem tud majd profitot termelni.
  Kapcsolódó cikk: Ezért nem tudsz nagy hozamot elérni befektetési alapokkal, pedig magas a hozamuk
 • ETF -ek (Exchange Traded Fund) – Tőzsdén jegyzett befektetési alapok, melyeknek az árfolyama percről percre is változhat. Sokkal olcsóbb, mint a fent említett klasszikus befektetési alap és sokkal egyszerűbb ki- beszállni. Ez azoknak javasolt,
 • Lakástakarékpénztár – Friss: Sajnos ez már nem aktuális, mert a kormány megszüntette ezt a támogatást. Jó döntés lehet, főleg akkor, ha van ingatlanod, mindig van mit lecserélni, javítani… sok mindenre elszámolható az LTP. Ha pedig lakásvásárlásban gondolkodsz, akkor még inkább érdemes ebben gondolkodni.
 • Amibe ne! – Ne hallgass arra, aki azt mondja fektesd kriptovalutába. Vagyis szíved joga, de gondolom nem kockáztatni, hanem megfialtatni akarod. Tanulópénz helyett legyen inkább tanulás pénz, lásd alábbi bekezdésben! 

Alternatív megoldás – fektesd magadba

Fordítsuk meg a kérdést! 500 000 forintból hogyan tudok sikeresebb lenni?

Az egyik legjobb tipp számodra! Ekkora összegből egy alap webfejlesztői, vagy programozói képzés kijön és még marad is pénz. Ezen a területen egyébként is hiány van és hamar beszív a munkaerőpiac. De lehet az bármi, amivel növelni tudod a készségeidet, skilljeidet.

Ma már azok boldogulnak jól, akik több területet is ismernek, a tudásuk nem egy valamire irányul, hanem sokkal tágabb. Például sokan meglepődnek, hogy én miért is értek a webfejlesztéshez és miért is végeztem el egy php fejlesztő tanfolyamot, amikor pénzügy diplomám van. Pont azért, amiért van mérlegképes könyvelői végzettségem is, és amiért megtanultam videót vágni, a tőzsdéről meg ne is beszéljünk, vagy a marketingről. Szóval növeltem a skilljeimet, ami bizony megsokszorozta a sikereimet, ahogy neked is fogja.

Készülj fel, hogy sokan nem értik miért is tanulsz különböző területeket! Őket csak zavarni fogja, hogy neked van kitartásod és érteni akarsz több mindenhez is. Szerencsére a tanulási idő egyre jobban lerövidül, mert rengeteg tudás elérhető online és sokkal könnyebb fejleszteni magad. Több sikeres ember (lásd Steve Jobs) is annak köszönhette sikereit, mert két vagy több területet össze tudott kapcsolni. 

Tippek:

 • Iratkozz be képzésekre, offline és onlinera is. Például a fent már említett programozó képzésre, vagy tanulj grafikát, vagy ülj be adózást (arra mindig lesz szükség, vagy mérlegképes könyvelő) tanulni, vagy tanulj vendéglátást, vagy cukrásznak (abból is hiány van).
  Tudod, online képzéseknél ott a MinnerAkadémia:

 • Vegyél 100 000 forint értékben könyveket, ha ebook formájában veszed, akkor még olcsóbb is, ha mégis a nyomtatottat veszed, akkor rendeld online, úgy mindig olcsóbb. Alaposan gyűjtsd össze, hogy mire van szükséged. Sőt menj be könyvesboltokba és olvasd bele, hogy biztos az kell-e neked.
  Másik alternatív megoldás, hogy iratkozz be a könyvtárba!
  A kiolvasott könyvet add el, de előtte jegyzeteld ki, ami számodra fontos. Ámbár érdemes megjegyeznem, az idő múlásával több mindent is adhat neked a könyv, más jelentést… Könyvajánló üzleti témában: 5 üzleti könyv őszre, ami még sikeresebbé tesz – Ajánló
 • A pénz egy részét költsd kapcsolatépítésre! Erre elég mondjuk elkülöníteni 50 000 forintot. Bár egy része bent lesz az alábbi pontban is. Közben fejleszted a kommunikációs készségedet is és erősödik a kapcsolati hálód, ami már 1-2 év után meg fog térülni. Itt egy cikk a kapcsolatépítésről, ami segíteni fog neked: 50 üzleti kapcsolat elég, hogy még sikeresebb legyél, 100 pedig egyenesen a csúcs felé…
 • Járj rendezvényekre, előadásokra – Az 500 000 forintból különíts el néhány tízezer forintot arra, hogy finanszírozd azt, hogy eljársz előadásokra, konferenciákra. Ingyenes rendezvények is pénzbe kerülnek (utazás…).

Most, ahogy leírtam ezeket eszembe jutott, hogy szinte azt írtam le, ami egy ázsiai milliárdos sikerreceptjében van: Így tudsz házat és autót venni 5 éven belül! – Egy ázsiai (dollár) milliárdos…

Egyéb őrült, nem szokványos alternatív ötletek

Vannak olyan megoldások is, amiben lehet kicsit nagyobb a kockázat, de elég érdekes ahhoz, hogyha nem is az teljes összeget fekteted bele, de egy részét igen:

Növeld skilljeidet, készségeidet a MinnerAkadémián!

Fotó: Pixabay

Segíts a missziómban, hogy az ilyen értékes ingyenes információk minél több magyarhoz eljuthassanak! Oszd meg az ismerőseiddel! Köszönöm! Én pedig készítem az új cikkeket!