Pénzt kérni a vevőktől a hűségprogram csatlakozásához? Igen! Webáruház transzformáció

Dátum

Megosztás

A webáruház üzleti modellek egyre jobban átalakulóban vannak, sokkal jobban foglalkoznak webshopok a vevők hosszabb távú megtartásával. Elvetemült ötlet lehet pénzt kérni a vevőktől még a tagságért is? A számok mellette szólnak. A legjövedelmezőbb webáruházak a bevételeinek 40%-a az ismétlődő ügyfelektől származik, akik a webhely látogatóinak mindössze 8%-át teszik ki(*). A hűségprogram alkalmazása egy nagyon-nagyon nehéz feladat egy cégnél. Sajnos kevesebb figyelmet kap, emiatt a legtöbb cégnél inkább nyűg, mint hasznos. A nagy cégek sok mindent leteszteltek helyettünk és most előtérbe került ez a fizetős hűségprogram rendszere. Az a legérdekesebb, hogy ez az igazán win-win rendszer (vásárló és webáruház oldalról is)!

Shoprenterrel együttműködve az e-kereskedelem rovatban olyan tartalmakat készítünk, amivel a webáruházad az első lépéstől profin működhet. Ahogy a Minnertől megszokhattad, azt keressük, hogyan lehet jobban csinálni!

A cikk nem csak webáruház tulajdonosoknak, marketingeseknek szól, adaptálni tudod más területre, más vállalkozásba is!

Tudod vannak az általános klubtagságok, hogy gyűjtheted a pontokat és akkor időnként beválthatod, illetve kapsz VIP ajánlatot, ami csak a klubtagoknak szól. Megy-megy, de azzal az a baj, hogy a vevők hamar megunják. Ha ezt alkalmazod tudd, hogy abban a fázisban kell jól megfognod, amíg aktívan gyűjti a pontokat, láthatóan foglalkoztatja (beváltja…), akkor arra találj ki még jobb megoldásokat, hogy azon időszak alatt maximalizáld a vásárlásait, jobban ösztönözd. Na, de jöjjön a fizetős!

Webáruház transzformáció: Mielőtt még elfelejtem! Ez a cikksorozat arról szól, hogy átalakulóban van az ecommerce piac. A Minner segít, hogy még versenyképesebb webáruházad legyen és tartsd a tempót (további cikkek a tartalom végén).

Fizetős hűségprogramok webáruházaknál

A visszatérő vásárló marketingjének egyik fontos eleme!

Természetesen ez csak azoknál a webáruházaknál működik, ahol a vásárló egy évben többször is vásárolhat. Ha nincs ilyened, hát tegyél róla! A fizetős klubtagság azért is előnyös, mert így a márkaérzést sokkal jobban tudjuk erősíteni, tehát brandépítő funkciója is van. Természetesen a legjobb benne, hogy a profitunkat növeli.

Az egyik legjobb példa az Amazon, akik nagy számban is lemérték nekünk, hogy az ilyen modell mennyire működőképes, hogyan éri meg. 100 dollárt fizetnek egy évben az Amazon Prime klubtagok a tagságért. Mivel ennyit kifizetnek, így egy Prime tag dupla annyit költ, mint egy átlagos vásárló. Többször van csak nekik szóló akció, vagy egy terméket csak ők vehetnek meg. Továbbá az ingyenes kiszállítást is kapják a felhasználók. Ehhez motiváló statisztikák:

  • Már több mint 100 millió vásárló fizeti ki ezt a 100 dollárt az Amazon-nak.
  • A Prime tagok átlagosan fele vásárol az évente 2 napig tartó Amazon Prime Day-en. Ezeken a napokon óriási kedvezmények vannak, 2 egymás követő nap. Óriási forgalmat generál azon a napon a cég, 2019-ben 2 milliárd forintot, ami több mint az Amazon tavalyi Black Friday kampánya. Igen, ez hasonló akció, mint a Black Friday, csak itt a klubtagok vehetnek részt. És tudod, nincs egész évben, csak 2 nap.
    És ilyenkor csatlakoznak szinte a legtöbben az évben a klubhoz. Tudod, időfaktor!

Fizetnek-e az emberek érte? Az alábbi ábrán azt látod, hogy az egyes országokban az internetezők mennyi %-a (piros) Amazon Prime előfizető.

Van példa hagyományosabb piaci szereplőre is, hiszen nem lehetünk mindannyian „Amazon-ok”.

A Barnes and Noble könyvkereskedő cég évente 25 dollárt kér a klubtagságért. Viszont eszméletlenül kihangsúlyozza az ajánlatában, hogy a felhasználó jól jár vele. Nézd csak! 25 dollárba kerül egy évre, de azonnal kap a felhasználó 60 dollár értékben kupont (értelemszerűen nem egyszerre válthatja be). És ahogy az Amazonnál is van, ingyenes kiszállítást ad a felhasználóknak, aminél nincs minimális kosárérték. Amit még kiemeltek a felhasználók, hogy mivel a családban bárki használhatja a kártyát, így az is egy nagy előny.

Magyar példák – éves tagsági díj:

A te fizetős hűségprogramod

A rendszer: ezzel kapcsolatban még lesz cikkem, ahol bemutatok rendszereket. De amit már most tudnod kell, hogy kell egy online rendszer, ahol vezetni tudod a tagok listáját, költéseit, és természetesen ajánlatait, tagsági időket. Ha mázlid van, akkor van a webáruház rendszeredben, ha nem, akkor lehetőséged van valamilyen hűségprogram rendszert használni, de legtöbb esetben a CRM rendszerek is megoldást nyújtanak.
Mivel a legjobb az, ha ezt már automatizálni tudod.

A hűségprogram, vagyis klubtagság díja: ezt kell nagyon jól eltalálnod. A Barnes and Noble megoldása a legjobb, ahol is van egy éves 7500 Ft-os díja, ami 2 könyv árának felel meg. Tehát egészen jól belőtték, hogy kiket akarnak a klubba bevonzani. A vevőknek adsz egy mögöttes motivációt, hogy előre invesztáltak a klubtagságba, amit bizony ki akarnak használni. Már a pár ezer forintos tagsági díj is elég lehet arra, hogy sokkal többet költsenek.

Akciók kedvezmények a fizetős klubtagoknak: az Amazon Prime Day-hez hasonlót érdemes kitalálnod, és ahogy ők csinálják a nyári időszak pont erre jó lehet. Uborkaszezonban ez egy jó bevételi forrás lesz. Plusz ilyenkor ugrik meg a csatlakozók száma is. Hiszen ez egy jó időpont amihez köthető a csatlakozás. Ezt ne felejtsd el a tervezésnél!
A másik pedig az időnkénti kedvezmények, vagy ahogy a Barnes and Noble csinálja, évente meghatározott összegű kupont ad.

Ha még inspirálódni akarsz működő fizetős klubtagságokból, ők is ezt alkalmazzák: Bed Bath and Beyond (háztartási termékek), GNC (fitness shop).

A cikk itt folytatódik:

Webáruház transzformáció cikkek:

*Forrás: Smile.io
Amazon stat/BusinessInsider
Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!