Befektetőként melyik ötletbe szállnál be? Cápák között 2. évad 9. rész véleményezés, elemzés

Dátum

Megosztás

Bekapcsolom a Cápák Közöttet és kit látok? Steve Kollárt, aki már szerepelt nálam is a Minner Befektetőkereső showban. Abban egyetérthetünk, hogy nem mindennapi figura, kevés olyan vállalkozó van, aki ennyire tud hajtani mint ő. De egy másik szereplő, vagyis csapat is már kapcsolatba lépett velem korábban, igaz látva a pitchüket, csalódott voltam, ugyanis ha hallgattak volna rám, már most kaptak volna tőkét. Miért olyan makacsok a vállalkozók? Az adás most biztosan nem lopta be magát a nézők szívébe, a projektek nem voltak erősek, és a végén a művészeti projekt kapott pénzt, ezen sokan meglepődtünk.

A 2. évad 9. részét itt eléred az RTL Most-on. Az alábbi cikk spoileres lehet, ha még nem láttad. Érdemes egyszerre nézni a videót és hozzá nézni a Minner elemzését. A pitch-eket ide beágyazom, a befektetők reakciója miatt érdemes megnézni a teljes adást.

Cápák között 2. évad 9. rész ötletei

WOOWW Cars

 • Az ötlet röviden: A cég: a WOOWW Cars egy éve indult startup. Európából importálnak autókat, illetve intézik a vásárlók hitelkérelmeit, hitelügyleteit is. Tehát a finanszírozásban is segítenek (lízing, tartósbérlet, hitel…). A vásárló kinézi az autót rendszeren belül, ami össze van kötve a mobil.de oldallal, majd a vásárlást a WOOWW Cars bonyolítja le, és a kinti árakat információkat szinkronizálja magyar jogszabályok szerint. Továbbá később a hazai autókereskedők is feltölthetik az autóikat (ez nem te vagy, de az ő eladásaikból is kaphatsz pénzt, ha rajtad keresztül történik). Már több mint 60 autót értékesítettek. A pénzszerzési lehetőség: a WOOWW Cars -hoz regisztrálhatnak úgy a felhasználók, hogy az oldal autókereskedői lesznek. Tehát, ha az ő megosztásaikon, linkjük által létrejön egy vásárlás, abból ők pénzt kapnak. Az oldalon keresztül úgy tudod megosztani az autóhirdetéseket, blogbejegyzéseket, autós híreket, hogy az arra kattintókat egy link segítségével követi az oldal és úgymond hozzád rögzíti. Ha ezután a te linkedről jövők valamelyike vásárol autót, akkor jutalékot kapsz.
 • 88 millió forintot kért 10%-ért cserébe
 • Egyik befektető sem fektetett az ötletbe.
 • Minner véleményezés: Elfogult vagyok, mert Steve-nek már régóta szurkolok, hogy sikerüljön megtalálnia az irányt. Van egy nagy hibája, szeret lelkesen mindenbe belevágni. Ennél a projektjénél éreztem először, hogy na igen, ez jó, ebből valami nagy lehet. Sajnos a vírus okozta leállás az autókereskedés piacot is mélyen érintette, de most lehet, be is indulhat jobban, mert az autókölcsönző csődök, és autó flotta leépítések rengeteg jó állapotú, karbantartott autó megjelenését vonják maguk után ezen a területen (értsd megvásárolható). A célcsoportjuk vállalkozók, cégek a tartós bérlet és lízing konstrukciók miatt.

Alubaba

 • Az ötlet röviden: Az alumínium dobozok még egyszeri felhasználására fejlesztettek ki egy technológiát, gyártósort.
 • 10%-ot adnak 50 millió forintért cserébe
 • Senki nem fektetett az ötletébe
 • Minner véleményezés: Sajnos minden információt nem kaptunk meg. Nem derült ki, hogy csak a csomagolóanyagot gyártják, vagy ténylegesen foglalkoznak azzal is, hogy beletöltenek valamit és azt saját maguk értékesítik. Láthatóan ez zavarta a befektetőket is, nem látták tisztán.
  Maga az, hogy még egyszeri felhasználást adnak az alumínium doboznak, valóban jó dolog lenne, de ahogy András is utalt rá, ez kevés.
  Már van benne 100 millió forint tőkebefektetés, EU-s támogatás, és közben sajnos árbevételt alig 6 millió forintot tudott felmutatni.

Connect Fitness

 • Az ötlet röviden: Egy fitness applikáció. Még nincsen készen.
 • 20 millió forintot kérnek 10%-os részesedésért cserébe.
 • Gyula és Péter is jelezte, hogy ha már van valami produktum jelentkezzenek. Ahh! Pont erről beszéltem nekik!!!!
 • Minner véleményezés: Mindig dühít ha valaki nem fogadja meg tanácsaimat, de persze néha azért is jönnek, hogy meghallgassanak egy másik véleményt. Nos a Connect Fitness volt nálam még jóval a tervezés fázisban konzultáción. Ahol is végigmentünk rajta, hogyan tudnak piacra lépni egy minimálisan működő termékkel (MVP), vagy ahogy én szoktam mondani egy lebutított verzióval. Sőt ott a terv az volt, hogy Indiegogo vagy Kickstarter közösségi finanszírozó kampányt indítunk (ahogy tették most azt Minneres vállalkozók). Ha ez most meglett volna, lettek volna már eredményeik és most pénzt kaptak volna (ahogy Gyula és Péter is mondta). Az egy startup hiba, hogy a tökéletes applikációt akarjuk a piacra dobni, közben még sehol sem vagyunk, és csak fejlesztünk, fejlesztünk, fejlesztünk…., és nem csak applikációval lehet megoldani ezt a problémát, de azonnal a piacon lennének.
  A srácok viszont pozitív meglepetést is okoztak, megtanultak fejleszteni. Wow! De az még kevés lesz a sikerhez. Ez a cikk kapcsolódik hozzá: Butítsd le a vállalkozás ötleted! Indulj -1ről!

Meska

 • Az ötlet röviden: Művészeti galéria létrehozása
 • 6 millió forintot kért 20%os részesedésért
 • 6 millió tőkét kapott 40%os részesedést kapott így két Cápa, Szabina és Levente.
 • Minner véleményezés: Szabina azért fektetett bele, mert főleg a művészeti irányban valószínűleg még nem volt befektetése, és most jó áron el tudott ezen a területen indulni. Levente szeme felcsillant a lakberendezésen, ő azért invesztált a hölgybe, mert a belsőépítészeti dizájn iránt nagy az érdeklődése a tehetősebb rétegnek. Nos, furcsa volt ez így a Cápák között műsorban, egy ilyen művészeti projekt.
  Ami még inkább furcsa, hogy 6 millió forint? 10 millió forint összeg alatt az ember bárhonnan pénzt tud szerezni, még hitelből is meg lehet valósítani egy ilyet, vagy kölcsönből. Nem érzem úgy, hogy a befektetők olyan sokat tudnának hozzátenni a projekthez, talán a kapcsolataikat, de mást nem. És a 40%? Huhh az sok, nagyon sok részesedés…, ennél minden olcsóbb tőkeszerzési megoldás.

Az előző részek:

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!