Cápák között 5. évad 5. rész: A szendvics nem jó biznisz? De a táska workshop igen?

Dátum

Megosztás

Hiába nyered meg a Konyhafőnököt, ettől a befektetőknél nem indulsz nagyobb előnnyel, sőt lehet nagyobbak is az elvárásaik? A műsorban szendvics üzlettel jött a vállalkozó, hoztam példaként a cikkben egy hazai 3 milliárd forint forgalmú céget, akik ezt csúcsra vitték. Izgalmas! De robogjunk a divatipar felé, ahol is jött egy álzöld projekt és egy workshopra épülő vállalkozás is. Utóbbi pénzt is kapott és valóban nagy potenciál van a vállalkozásban. Ismét van kínai import vállalkozás. Most jövők rá nekünk is Cápák között műsor támogatónak kellett volna lennünk a kínai import kurzusunkkal.

A Cápák Között 5. évad 5. részét az RTL-en itt éred el. A cikkben láthatod a szereplők, vállalkozók rövid bemutatkozóját videóban is. Plusz információkat, gondolatokat, üzleti információkat is megosztunk veled a cikkben.

Cápák között 5. évad 5. rész ötletei, pitchei

Lock-invisible – kerékpárlakat

 • Az ötlet, vállalkozás: Nyeregcsőhöz rögzített kerékpár biztonságizár
 • 100 000 eurót kért a közösségi finanszírozó kampányhoz (Indiegogo), és ezért tulajdonosi részesedési opciót ad.
 • A befektetők elzárkóztak a befektetéstől.

Minner vélemény

A közösségi finanszírozó kampány jó ötlet, hiszen elővásárlókat tudsz gyűjteni a termékedre. Ám oda is kell már marketing, hogy átlökjük azon a rendelésszámon, ami után már ömlenek az érdeklődők. Indiegogo kampányról beszélt a műsorban. Erről itt találsz információt részletesen: Ezekre figyelj, ha a közösségtől kérsz előleget az ötleted megvalósításához. Közösségi finanszírozás

A Cápák belekötöttek abba, hogy a piacáról beszél a vállalkozó, miközben máskor az a bajuk, hogy valaki nem beszél a piacról… Persze tudom, így van összevágva, de néha a vágott verzióban annyira nem következetesek a Cápák elutasításai, vagy éppen lelkesedései.

A gyártás problémás lehet, mert a kerékpároknál a gyártót is bele kell vonni, hogy ez a termék létrejöjjön.

Mi a legjobb döntés vajon? Ennyit várni, vagy megpróbálni eladni bármilyen kerékpárlakatot? Utóbbi! Megvan a csúcsterméked, akkor előtte kezdheted mással, főleg akkor, ha még nem ismered a piacod. Miért? Hogy legyél ismert, utána a fogyasztóid is jobban veszik az innovációt. Még a Nike sem a saját cipővel kezdte, lásd itt: 9 dolog, amit a Nike sikeréből elleshet egy vállalkozó

Pulowear – pulóver

 • Az ötlet, vállalkozás röviden: Óriási pulóvereket árulnak, ami már-már takaró is egyben
 • 20 millió forintot kérnek 15%-os részesedésért
 • Lakatos István befektetett és állást ajánlott a vállalkozóknak.
 • Weboldal: https://pulowear.hu/

Minner vélemények

Üzleti oldalon vagyunk, így azon most ne lepődjünk meg, hogy létezik már ilyen a piacon, vagy más is árulja, vagy máshol is szerepel… Eladtak 24 millió forint értékben árut, tehát látszik van kereslet, jó döntés volt, hogy ebbe belevágtak.

Ami itt nehézség, ezen a piacon, amikor egy trendtermékkel kereskedünk, hogy bizony annak a trendnek hamarosan leáldozik. Bár utána is lesz forgalom, de alacsony, így folyamatosan kell keresni az újabb csúcstermékeket. Ebben az esetben valamilyen pulóver témában, ha már a márkánál maradunk.

Egyetértek Szabinával, vagyis pont jó kezdet ez egy fiatal vállalkozónak, tovább kell csinálni.

Érdemes kínai importban gondolkodni, ahogy látod meg lehet találni jól trendelő termékeket.

Csépe Gábor beszél a kínai import tartalmainkban, vagy éppen az alábbi gyárlátogatás videóban.

Import cikkek erre: Mit kell tudni a kínai importról? Kínai gyártók, szállítás, vám, Alibaba

István pont ilyen munkatársakat keres, akik megvalósítók, ahogy hallottam ő ezt az intrapreneurship megoldásokat jól kezeli. Neki ilyen projektgazdák kellenek. Bár fél függetlenséget kapnak a vállalkozók, ettől még alkalmazottak lesznek.

Papírtáska

 • Az ötlet röviden: papírból készült táskák. Valóság az, hogy van műanyag bevonata
 • 4 millió forintot kért 7%-ért. cserébe
 • A Cápák közül Tomán Szabina érdeklődött egyedül, aki felajánlotta, hogy beszélhetnek a befektetésről, hogyha egy meghatározott melléktermékből

Minner véleményezés

Attól nem lesz egy vállakozás befektethető stádiumban, hogy rámondjuk, hogy ez öko, hogy zöld. Itt van benne papíralapanyag, de ez nem zöld.

István azért jajjgagott amikor meghallotta, hogy 4 óra egy táska készítése, akkor azért tette, mert bizony nehéz skálázni.

Balogh Leventével értek egyet, vagyis nem divatpiacon kell vállalkoznia, ahol óriási a verseny, hanem a használati tárgyak területén.

Bag-dog – szendvics

 • Az ötlet röviden: szendvics – éttermekbe, boltokba
 • 25 millió forintot kér, 25%-os részesedésért cserébe
 • Hiába a séfverseny győzelem, a befektetők ettől nem fektettek be nagyobb eséllyel, nem lett deal.

Minner véleményezés:

Soha ne kérj pénzt marketingre!

Meglepő volt a szendvics irány. Főleg egy sztárséftől. Ahogy a Cápák is meglepődtek ezen, hiszen ahogy mondták, hogy csak szendvics.

A hazai piacon viszont látunk példát rá, hogy valaki sikert ért el. A Khell Food évente 3 milliárd forint forgalmat ér el a háromszögszendvics gyártással.

Lásd ezt a videót:

Mitter Sisters Diy Bar – táskaworkhop

 • Az ötlet röviden: táskakészítő workshop – amely most fog skálázódni úgy, hogy videós instrukcióval tudják legyártani a táskák az érdeklődők, ez egy alkotói térként valósul meg
 • 20 millió forintot kért 15%-os részesedésért
 • A Mittersisters alapítójának kimondottan Szabinához „húzott a szíve”, ezért egy kemény ajánlat-ellenajánlat alkudozás eredményeképpen végül Tomán Szabinával kezet is ráztak. 20 millió forintért 32%-os részesedést harapott ki a Cápa, hiszen az üzletasszony szerint „a gyors növekedésnek nagy az ára”. 
 • Weboldal: https://mittersisters.com/

Minner véleményezés:

A 2015-2020 közötti workshop trendet ők is jól megfogták. Ez a piac még mindig növekszik!

Jó látni a műsorban, ahogy a vállalkozó rájön, hogy ezt skáláznia kell, és nem tud mindig ott lenni. De! Ehhez bele kellett vágnia a workshopokba, nem tudta ezt csak úgy átugrani, aki például most csak ebbe belevágna – több mint valósznű -, belebukna a projektbe. Jó látni a vállalkozás életciklusait.

Kapcsolódó podcast: Workshopokból üzlet? Jó helyszín kell. Chill Home Studio interjú

Előző Cápás adások elemzése

Üzleti ötletet keresel? 

Már felkerült a Minnerre a friss 2023-as üzleti ötletek is. Ahol online és offline ötleteteket, üzleti trendeket is bemutatunk.  Aranyat érő üzleti ötleteket után kutakodunk, ez az új üzleti ötlet gyűjtemény is már több hónapja készül, hogy tényleg minél több oldalról megvizsgáljuk a piaci réseket, lehetőségeket azoknak a létjogosultságát. A leírt ötleteink, gyűjteményeink a megírásukat számított 5 éven belül érvényesek. Kattints ide! 

Kapcsolódó cikkek: 

Fotó: RTL Klub

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!