Cápák között 5. évad 10. rész: Lángosautomatát a magyarnak! És strandtörölköző-erőtér gyilkos táska

Dátum

Megosztás

Igazi balatoni üzleti ötletek voltak a Cápák között új részében. Először jött a lángosautomata majd a strandtáska, amivel meggyűlik a baja táskalopóknak. Volt ismét kripto ötlet, amelybe már egy korább Cápa, Fehér Gyula is befektetett, ám ez még így sem vonzotta a befektetőket. Nem látnak fantáziát a kriptóba, ami érthető is, több mint 10 éve nem tudott kitörni, közben az AI vagy a ChatGPT napról-napra növekszik, sőt már nagyobb lehet mint a kriptopiac. Na vágjunk bele, hiszen pitchekről szól ez a cikk, nem az AI-ról.

A Cápák Között 5. évad 10. részét az RTL-en itt éred el. A cikkben láthatod a szereplők, vállalkozók rövid bemutatkozóját videóban is. Plusz információkat, gondolatokat, üzleti információkat is megosztunk veled a cikkben.

Cápák között 5. évad 9. rész ötletei, pitchei

AMG DAO – online játékok kripto fizetési megoldás

 • Az ötlet röviden: Az ígérete az, hogy játékkal kereshetnek pénzt az emberek. Ezt úgy oldják meg, hogy NFT rendszerhez kapcsolják a játékokban található digitális tárgyakat. A játékok blokklánc technológiát használnak, kriptovalutává konvertálhatja a játékos a játékcoinokat.
 • 100 millió forintért 1% körüli részesedést ajánlott.
 • A Cápák között első és második évadának Cápája, Fehér Gyula is beszállt már a cégbe. Az ötödik évad Cápái azonban túl kockázatosnak ítélték a 100 millió forintos befektetést, ami könnyen megtízszerezhető, de ugyanilyen könnyen el is bukható, így kiszálltak. Ugyanakkor Balogh Levente fenntartotta a lehetőséget egy esetleges jövőbeli tárgyalásra, mert érdeklődik a piac iránt. 
 • Weboldal: https://amgdao.com

Minner véleményezés:

Az ötlet jó a játékos szempontjából mindenképpen. Ha úgy nézzük a kisebb játékfejlesztőknek ez jó ajánlat, vagy a kriptopiacon működő játékok esetében. A skálázódásnál lesz nehéz dolguk, mert valóban a nagy játékfejlesztők esetében lényegében le kell mondaniuk a bevétel, sőt a profit egy részéről, amit így a játékosoknak adnak.

De ez a rossz oldal, amit egyébként ha figyelembe vesznek ki lehet olyan konstrukciót találni, ami a nagy játékfejlesztőknek is vonzó lehet. Az NFT, kripto vonalon olyan cégek is jelen vannak, mint a Nike, vagy nagy divatmárkák. Tehát lehet más felhasználási területe, akár marketing területen is, vagy például hűségprogramhoz kapcsolva. Ahol pontokat gyűjthet az ember….

Túlterhelt weboldal, tömegek a burgerezőben. A Bamba Marha NFT burger kampánya belülről

Balogh Petya azért is mondta, hogy meg fogja bánni a befektetést, mert elég nagy esély, hogy nagyobbra skálázódik a cég, és talán eléri az 1 milliárd dolláros értékelést, ám túl késői körben jött a Cápák elé. De másik oldalt úgy érzi, hogy már nincsenek ilyen magas értékelések, amibe egyébként betehet most az is, hogy becsődölt Amerikában a startupok bankja, sőt egy másik kripto-finanszírozásban is érintett bank.

Carolines Shito Ghana – csípős szósz

 • Az ötlet röviden: Gánai szósz. Egyelőre saját konyhájukban főzik a termékeket, Carolina’s Shito néven, amit több ízben és vegán verzióban is előállítanak.
 • A pár 5 millió forintért érkezett a Cápák elé.
 • A Cápák úgy érezték ez egy túl kicsi vállalkozás, nem fektettek be.
 • Weboldal: https://carolinesshito.hu/

Minner véleményezés:

A Cápák azt mérték fel rövid idő alatt, hogy ez a termék nehezen skálázható.

Mondjuk az is igaz, hogy a Huy Fong Foods Sriracha szósz is befutott világszerte, és nálunk is, szóval bármi lehetséges. Csak, hogy lásd a másik oldalt is. Ez nem azt jelenti, hogy akkor most hagyják abba, csak figyeljék a jeleket, baj lesz ha csak egy helyben toporognak.

A befektetők azért nem érdeklődtek, mert ez még nagyon kézműves méretű. Én szurkolok!

Más pozitív példa a Chobani joghurt, akik szintén a 0-ról nőttek nagyra. A joghurtkirály, aki a munkatársakat tényleg társként kezeli. Új szemléletmód?!

Lángosautómata

 • Az ötlet röviden: franchise sütő
 • A vállalkozó az első üzlet elindításához 50 millió forintot kért a befektetőktől, 15%-ért cserébe
 • A befektetők nem látták, hogy ennek lenne-e piaca, szerintük nem akkora a keresletnövekedés, amit a géppel el lehet érni, hogy ezt megérje bérelnie egy étteremnek.
 • Weboldal: https://langosautomata.hu/

Minner véleményezés:

Ahogy Balogh Petya, úgy én is azt hittem, hogy ez olyan bedobós automata lesz, és a vevő saját maga megkapja a lángost a gépből.

Nézzük a másik oldal! Az alapító János franchise szakértőként, tanácsadóként ismernie kell a gasztropiacot, hiszen a franchise területen a legtöbb jól működő franchise ételhez kapcsolódik. Nagyrészt azért is, mert ott tudsz alapanyagot és brandet adni a franchise-tagnak, amiből mindenki profitálni tud, főleg te franchise gazdaként.

Számomra a skálázódás kérdés, hogy valóban kell-e a gép és megtérül-e annak, aki ebbe beruház. Bár valamit számoltak Petyával az adás alatt, de számomra ez még nagy kérdés. Amit talán érdemes tanulniuk a Kolbice-tól, hogy bár a napi fogyasztású gasztro vonalon nem tudott eredményt elérni, ám a fesztivál piacon igen.

Most az is nehéz ebben a pitch-ben, hogy csak találgatunk és még nincs piaci validáció. Petya ötlete is jó, hogy egy kép kicsiben is érdekes lehet, ami pont olyan helyre vinné plusz ételként a lángost, ahol nincs ilyen étel.

Vadalarm – vadriasztó

 • Az ötlet röviden: Vadriasztó platform. Tóth Miklós, a Vadalarm tulajdonosa, elsősorban a mezőgazdaság számára fejleszt olyan vadriasztó rendszereket, amelyek megvédik a termőföldet és egyben hozzásegítik az embereket és a vadállatokat a békés együttéléshez. 
 • 20 millió forintot, 10% tulajdonrészért cserébe.
 • Weboldal: https://www.vadalarm.hu/

Minner véleményezés:

A mezőgazdaság digitalizációja nagyon jó irány lehet, bár ahogy Szabina is mondta, itt még kell egy generációváltás. Sajnos nem mindig az első szereplő az, aki nagy piacot tud nyerni. Óriási edukációra szorulnak még a piaci szereplők. Pont elkaptam egy beszélgetést a rádióban, ahol azt mondták, hogy amikor volt pályázat a mezőgazdaságban digitális fejlesztésre, az tudott javítani ebben a szektorban a cégek digitalizációján, egyébként nagyon alacsony az igény erre.

Levente jelezte, hogy a sales-ben fejlődhet a vállalkozó. Nos igen, kezdő vállalkozóként vagy a sales-hez értünk nagyon és közben a termékünk nem a legjobb, vagy fordítva és a termékünk jó, de a sales nem jó.

SafeBeBag – biztonságos strandtáska

 • Az ötlet röviden: A strandra egy biztonságos táska, úgymond a törököző erőtér helyett.
 • 32 millió forintot kértek a Cápáktól.
 • A fiatal és lelkes vállalkozók 32 millió forintért érkeztek, amit hitel formájában Lakatos Istvántól meg is kaptak, aki – rövid alkudozást követően – 2500 forintos royalty mellett, amint visszakapja pénzét, 20% helyett 10%-ra módosítja tulajdonrészét a vállalkozásban. Balogh Petya szerint a Cápák között-nek köszönhető, hogy „a magyar táskaiparnak új mecénása van”. 

Minner véleményezés

Nagyon tetszett a pitch előtt, hogy azt mondták, hogy ők élvezni akarják azt amit csinálnak, és nem az a vaskalapos vállalkozók. Ezt csak így lehet.

Egytermékes webshopként akkor jó lehet az irány, ha megtudják fogni az ő általuk említett Duty free shopokat, és például az Amazonon. Egytermékes terméket csak hazai piacon nehéz skálázni, ha beleszakadsz akkor is. Erről itt beszélgettünk egy sikeres vállalkozóval: Bútort eladni webshopban? A DODO-nak prémium szegmensben is sikerült

A táska jó ötlet, beleteszek egy AirTag-et és még biztosabb a táska, ha erre zsebet is tesznek még inkább jobb!

Egy hasonló magyar megoldás erre a piacra a BeachEgg. Igazán innovatív terméket dobott piacra anno az iWiW egykori alapítócsapata. Nem tudom mi lehet velük, 2021-es a legrégebbi posztjuk. A strandtörölköző-gyilkos magyar startup már idén nyáron tesztüzembe áll

Előző Cápás adások elemzése

Üzleti ötletet keresel? 

Már felkerült a Minnerre a friss 2023-as üzleti ötletek is. Ahol online és offline ötleteteket, üzleti trendeket is bemutatunk.  Aranyat érő üzleti ötleteket után kutakodunk, ez az új üzleti ötlet gyűjtemény is már több hónapja készül, hogy tényleg minél több oldalról megvizsgáljuk a piaci réseket, lehetőségeket azoknak a létjogosultságát. A leírt ötleteink, gyűjteményeink a megírásukat számított 5 éven belül érvényesek. Kattints ide! 

Kapcsolódó cikkek: 

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!